Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο;

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς αυτή την περίοδο είναι το νηπιαγωγείο.

Πολλές φορές μάλιστα το ζήτημα αυτό συμβαίνει να γίνεται και σημείο αιχμής στις συζητήσεις στους οικογενειακούς και εκπαιδευτικούς κύκλους. Κι αυτό επειδή πολλά από αυτά που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι ένα παιδί θα πρέπει να τα γνωρίζει μέσα από την επαφή του με τον οικογενειακό του περίγυρο, οι γονείς θεωρούν ότι αναλογούν στις υποχρεώσεις του σχολικού περιβάλλοντος για να καλλιεργηθούν στα παιδιά, ή/και το αντίθετο!

Κανόνες υγιεινής και να πηγαίνει στην τουαλέτα

Σε γενικές γραμμές, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι σημαντική ώστε να νιώθει και το ίδιο το παιδί αυτοπεποίθηση και πως μπορεί να τα καταφέρει. Εννοείται πως θα ζητήσει βοήθεια, αλλά καλό θα είναι να αισθάνεται αυτόνομο και να εκφράζει την επιθυμία του και τις ανάγκες του. Ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει περισσότερο βοηθητικό ρόλο. Επίσης, είναι σημαντικό να έχει μαζί του μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση «ατυχήματος». Βασικές αρχές της καθαριότητας, όπως το πλύσιμο των χεριών, το πέταγμα των σκουπιδιών στους κάδους, να καλύπτεται όταν βήχει, αλλά ακόμη και το πολύ απλό «δεν μιλάμε με το στόμα γεμάτο» θα πρέπει να έχουν ήδη εξασκηθεί και κατακτηθεί!

Να ακολουθεί απλές οδηγίες

Προφανώς ένα νήπιο δεν είναι ικανό να δένει τέλεια τα κορδόνια του ή να διαβάζει μόνο του τα παραμύθια. Όμως είναι σημαντικό να μπορεί να ακολουθεί και να κατανοεί βασικές οδηγίες, όπως «μπες στη σειρά« ή «κάθισε μαζί μας στη μοκέτα». Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία του με τους δασκάλους, αλλά και με τους συνομηλίκους του.

Να συζητάει και να ζητάει

Η καλλιέργεια του σεβασμού ξεκινάει με το απλό και κλασικό: «δεν διακόπτω τους άλλους όταν μιλούν». Σε ένα νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλούς συνομηλίκους για μεγάλο διάστημα τις ημέρας και σε διάφορες δραστηριότητες. Συνεπώς, το νήπιο θα πρέπει να εκφράζεται με τρόπο που να ευνοεί την κοινωνικοποίησή του και όχι να βλάπτει την σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των άλλων παιδιών. Το σημαντικό είναι να ζητάει αυτό που θέλει, να ρωτάει πριν δανειστεί κάτι, ακόμη και να λέει όχι σε αυτό που δε θέλει, και όχι να φωνάζει ή να βάζει τα κλάματα πριν καν επικοινωνήσει.

Να είναι υπεύθυνο

Όταν ρίξω κάτι κάτω μετά το μαζεύω, αν χαλάσω κάτι μετά το φτιάχνω κλπ. Αξίες που τα παιδιά τις κατακτούν απλά μιμούμενα τους ενήλικες του περιβάλλοντος τους. Κανένα σχολείο δεν μπορεί να μάθει σε ένα παιδί πόσο σημαντικό είναι, για παράδειγμα, να σέβεται τους ανθρώπους ή τα ζώα, εάν στο χώρο που μεγαλώνει οι ενήλικες υποτιμούν τα πάντα γύρω τους.

Να περνάει καλά

Όταν ένα παιδί φύγει μακριά από τους γονείς του για πρώτη φορά είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να του προκαλέσει μεγάλο άγχος. Στην ηλικία αυτή ωστόσο, δεν πρέπει να αγχώνεται ή να φοβάται. Πρέπει να γελά! Εσύ θα του δείξεις πώς να περνά καλά, ακόμα και όταν βρίσκεται μακριά σου. Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα «Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!», είναι απαραίτητα και χρήσιμα για αυτό καθημερινά.

Τελευταίο αλλά σημαντικό

Τα χρώματα, τα γραμματάκια, τους αριθμούς, τα σχήματα θα τα κατακτήσει με την είσοδό του στο νηπιαγωγείο. Η αγκαλιά του νηπιαγωγείου είναι μεγάλη και ανοιχτή, και προσαρμόζεται κάθε σχολική χρονιά στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των παιδιών. Κι όταν υπάρχει θέληση κι συνεργασία, γίνονται μικρά θαύματα εκεί μέσα!


Πηγή: govastileto.gr