Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;
Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape Emmanuel.Brilakis@gmail.com
www.BrilakisOrthopaedics.gr

Σήμερα υπάρχουν αρκετές επιλογές για αερόβια άσκηση. Σε αυτό το άρθρο γίνεται σύγκριση δύο εκ των πιο δημοφιλών και αξιόπιστων συσκευών για να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και να μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.
Διάδρομος
Πρόκειται για το κλασικό μηχάνημα με τον κυλιόμενο ιμάντα που επιτρέπει το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο. Στους περισσότερους διαδρόμους υπάρχει δυνατότητα επιλογής της ταχύτητας, της κλίσης του εδάφους και παρακολούθησης της απόστασης που διανύεται, του ρυθμού, ακόμη και να προγραμματίζετε διαλειμματική προπόνηση.


Ποιοι είναι οι στόχοι του διαδρόμου γυμναστικής
Το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο, εστιάζουν στην εκγύμναση των κάτω άκρων, ενώ το γρήγορο τρέξιμο, στην ενδυνάμωση του κορμού σας. Συνεπώς, κάνοντας μια προπόνηση υψηλών απαιτήσεων σε διάδρομο γυμναστικής θα αισθανθείτε τους μύες στις γάμπες, στους γλουτούς, στους τετρακέφαλους, στους οπίσθιους μηριαίους και στους κοιλιακούς σας να καίνε.
Πότε να χρησιμοποιείτε το διάδρομο γυμναστικής
Αυτό το μηχάνημα είναι εξαιρετικό για φανατικούς δρομείς και αθλητές που θέλουν να αποφύγουν την προπόνηση σε εξωτερικό χώρο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Εάν βρίσκεται το παρατεταμένο τρέξιμο βαρετό, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα διαλειμματική προπόνησης υψηλής έντασης, επιλέγοντας τα διαστήματα άσκησης και τα αντίστοιχα της ξεκούρασης.

Η προπόνηση αυτού του είδους, με διάρκεια από 10 έως 30 λεπτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για κάποιον που έχει στόχο την απώλεια βάρους ή την αύξηση της αντοχής του.

Οι διάδρομοι γυμναστικής αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο του ρυθμού και την αύξηση της ταχύτητάς σας. Επειδή η ταχύτητα του κυλιόμενου διαδρόμου παράγεται από τη συσκευή και όχι από εσάς, η αύξηση της ταχύτητάς του θα σας αναγκάσει να αυξήσετε και τη δική σας και να ακολουθήσετε πιο γρήγορο ρυθμό. Αντίθετα κατά την άσκηση σε εξωτερικό χώρο, πρέπει μόνοι σας να πιέσετε τον εαυτό σας για να πετύχετε τον ίδιο στόχο. Επίσης, στον διάδρομο γυμναστικής, εστιάζετε στον τύπο του τρεξίματός σας χωρίς να επηρεάζεστε από την επίδραση του εδάφους (άσφαλτος, σκληρές επιφάνειες).

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διάδρομοι γυμναστικής προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για την τελειοποίηση του φυσικού τρεξίματός. Δεδομένου ότι ο κυλιόμενος τάπητας αναλαμβάνει μέρος του έργου για να κινηθείτε, οι μύες στα πόδια και στα πέλματα δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να συνεχίσετε να κινείστε. Το τρέξιμο σε εξωτερικό περιβάλλον είναι ιδανικό για εξάσκηση και τελειοποίηση του τύπου τρεξίματος, καθώς το τρέξιμο σε διάδρομο μπορεί να προκαλέσει βράχυνση στο διασκελισμό του ασκούμενου.

Ακόμη και αν το τρέξιμο δεν είναι το κύριο χόμπι σας, αυτό το όργανο είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικό στην ενδυνάμωση του κατώτερου τμήματος του σώματός σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τρέχετε σε κεκλιμένο επίπεδο. Αν και το τρέξιμο στον διάδρομο γυμναστικής δεν αντικαθιστά τα γενικά οφέλη στην ενδυνάμωσης που προσφέρουν τα βαθιά καθίσματα ή οι προβολές, πρόκειται για μια άριστη μέθοδος για να αυξήσετε τις αντοχές των κάτω άκρων.
Πότε δεν ενδείκνυται η χρήση διαδρόμου γυμναστικής
Ο διάδρομος γυμναστικής δεν αποτελεί ιδανικό όργανο άσκησης, εάν υπάρχουν τραυματισμοί ή παθήσεις στα γόνατα, ισχία ή στους αστραγάλους. Αν και καταπονεί λιγότερο τις αρθρώσεις από το τρέξιμο στον δρόμο, είναι καλύτερα να αποφύγετε την καταπόνησή τους και να επιλέξετε μια αεροβική άσκηση που φορτίζει λιγότερο τις αρθρώσεις με το βάρος του σώματος, όπως η ποδηλασία, η κολύμβηση ή το ελλειπτικό μηχάνημα, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

Συνοψίζοντας:

Πλεονεκτήματα διαδρόμου γυμναστικής:
• Ενισχύει το κατώτερο τμήμα του κορμού και τα κάτω άκρα
• Ιδανικός για αγωνιστική προπόνηση, όταν έξω επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες
• Μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ταχύτητας
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βελτίωση του στυλ τρεξίματος
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άσκηση σε κεκλιμένο επίπεδο
• Καλή λύση για απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα διαδρόμου γυμναστικής:
• Δεν είναι κατάλληλος για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς στις αρθρώσεις (εκτός αν επιβλέπονται από φυσικοθεραπευτή)
• Δεν βοηθάει στην βελτίωση του διασκελισμού κατά το τρέξιμο
Ελλειπτικό μηχάνημα
Αυτό το όργανο μοιάζει να έχει κατασκευαστεί για να κάνει κάποιος στατικό αλπικό σκι, υπό την έννοια ότι έχει δύο θέσεις για τα πόδια και δύο λαβές για τα χέρια. Ωστόσο, η μετατόπιση του σώματος πάνω στο ελλειπτικό μηχάνημα είναι διαφορετική. Ενώ τα χέρια μετακινούν τις λαβές μπρος-πίσω, τα πόδια σας κινούνται κυκλικά, σε ελλειπτική τροχιά – από εκεί προέρχεται και η λέξη "ελλειπτικό". Έτσι, μπορείτε να κινείστε προς τα εμπρός και προς τα πίσω πάνω σε αυτό το όργανο. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την αντίσταση για να αναγκάσετε τους μυς σας να εργαστούν περισσότερο. Κάποια ελλειπτικά μηχανήματα επιτρέπουν επιπλέον την αλλαγή της κλίσης.


Ποιοι είναι οι στόχοι της άσκησης στο ελλειπτικό
Το ελλειπτικό στοχεύει στην εκγύμναση των οπίσθιων μηριαίων, των τετρακέφαλων, των γλουτών και γενικά των μυών των κάτω άκρων και του κατώτερου τμήματος του κορμού. Παράλληλα, με την κίνηση των λαβών, ασκούνται οι βραχίονες και οι μύες του άνω τμήματος του κορμού, παρέχοντας πιο πλήρη άσκηση συγκριτικά με τον διάδρομο γυμναστικής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το όργανο χωρίς να κρατάτε τις λαβές για περισσότερη προπόνηση του κορμού.
Πότε να χρησιμοποιείτε το ελλειπτικό μηχάνημα
Το ελλειπτικό είναι μια άριστη επιλογή για προγράμματα χαμηλής έντασης σε περίπτωση ιδιαίτερα καταπονημένων ή επώδυνων αρθρώσεων. Δεν πετυχαίνει άσκηση υψηλής φόρτισης όπως το τρέξιμο. Οπότε, αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από άλλες ασκήσεις υψηλής έντασης, αυτό το όργανο αποτελεί άριστη εναλλακτική επιλογή.

Δεδομένου ότι παρέχει τη δυνατότητα για κίνηση προς τα πίσω, το ελλειπτικό μηχάνημα είναι κατάλληλο για μεμονωμένη άσκηση των οπίσθιων μηριαίων μυών και των γλουτών σας. Η κίνηση προς τα πίσω είναι δυσκολότερη στον διάδρομο γυμναστικής, ειδικά σε γρήγορο ρυθμό. Οπότε, αν αναζητάτε τρόπο για να ενδυναμώσετε τους γλουτούς σας κατά τη διάρκεια αερόβιας άσκησης, το ελλειπτικό είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να εκτελείτε προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης και στο ελλειπτικό, γεγονός το οποίο το καθιστά κατάλληλο εργαλείο για κάποιον που έχει στόχο την απώλεια βάρους.
Πότε δεν ενδείκνυται η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος
Το ελλειπτικό δεν είναι η καλύτερη επιλογή για λειτουργική προπόνηση. Με άλλα λόγια, σπανίως κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων ή αθλητικής δραστηριότητας αναπαράγονται οι κινήσεις της άσκησης στο ελλειπτικό μηχάνημα. Εάν ο στόχος σας είναι να βελτιωθείτε σε "λειτουργικές" κινήσεις, όπως το τρέξιμο, άλματα, ρίψεις, καθίσματα, περιστροφές, προβολές, η μεμονωμένη προπόνηση σε αυτό το όργανο δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Εάν επιθυμείτε να καταγράφετε την απόσταση που διανύετε, το ελλειπτικό μηχάνημα δεν είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά αν ασκήστε σε διαφορετικά όργανα. Δεν έχουν κατασκευαστεί με τις ίδιες προδιαγραφές όλα τα ελλειπτικά μηχανήματα. Έτσι, το έργο που θα χρειαστεί να εκτελέσετε για να συμπληρώσετε ένα χιλιόμετρο σε ένα ελλειπτικό μπορεί να διαφέρει σε ένα άλλο.

Συνοψίζοντας

Πλεονεκτήματα ελλειπτικού μηχανήματος:
• Ιδανικό για άσκηση χαμηλής έντασης ή ενεργητική αποκατάσταση
• Στοχεύει στην προπόνηση τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου τμήματος του κορμού
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεμονωμένη άσκηση οπίσθιων μηριαίων και γλουτών
• Ιδανικό για προγράμματα υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης
• Κατάλληλο για απώλειας βάρους

Μειονεκτήματα ελλειπτικού μηχανήματος:
• Δεν είναι καλή για λειτουργική προπόνηση
• Δεν καταγράφει με ακρίβεια τα διανυόμενα χιλιόμετρα
• Δεν βοηθά στη μυϊκή ενδυνάμωση στον ίδιο βαθμό με τον διάδρομο γυμναστικής
• Ανάλογα με το μηχάνημα μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άσκηση σε κεκλιμένο επίπεδο
Ποιο είναι καλύτερο: ο διάδρομος γυμναστικής ή το ελλειπτικό μηχάνημα;
Τόσο ο διάδρομος γυμναστικής, όσο και το ελλειπτικό μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικά εργαλεία. Εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο ασκείστε, πώς αισθάνεται το σώμα σας, τι είδους προπονητικά δεδομένα χρειάζεστε και ποια κίνηση απολαμβάνετε περισσότερο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις παραμέτρους ως οδηγό, για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιο μηχάνημα ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και συνεχίστε με αυτό.

Εάν δεν έχετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τα δύο εναλλακτικά. Σήμερα, η τεχνολογία προσφέρει πάρα πολλές και διαφορετικές επιλογές αερόβιας άσκησης, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάει κανείς ότι όλες αυτές οι εξαιρετικές επιλογές είναι παράλληλα και επιλογές ψυχαγωγίας.

Πηγή: Capital.gr