Μαγνήσιο: Το πιο πολύτιμο από τα μέταλλα




Τι κι αν οι βιταμίνες παίρνουν όλη τη δόξα, τα μέταλλα είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό και πολύτιμο συστατικό για καλή σωματική και ψυχική υγεία. Η πρόσληψη ποικιλίας μετάλλων μέσα από τη διατροφή μας εξασφαλίζει μεταξύ άλλων καλής ποιότητας ύπνο, έλεγχο του άγχους και διανοητική διαύγεια.

Ο ρόλος του μαγνησίου
Μέσα σε όλα αυτά, το μαγνήσιο φαίνεται πως είναι ο βασιλιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 80% των κατοίκων του δυτικού κόσμου παρουσιάζει ανεπάρκεια μαγνησίου, του μετάλλου που ενδυναμώνει τα οστά, διατηρεί υγιείς τους μυς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, κρατά δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και ελέγχει πολλές χημικές αντιδράσεις του σώματος.

Πού βρίσκεται το μαγνήσιο
Το κακάο (προφανώς και η μαύρη σοκολάτα!) είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ενώ πολλοί ξηροί καρποί όπως το brazilian nut, οι πατάτες και άλλοι βολβοί, ο καφές, τα λιπαρά ψάρια, τα αναποφλοίωτα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μεταξύ των καλών πηγών του.

Η νέα τάση στα μέταλλα
Το μαγνήσιο και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα μπορούν να προστεθούν στη διατροφή μας μέσω συμπληρωμάτων, υπάρχει όμως και η νέα τάση της απορρόφησής τους μέσω του δέρματος. Η χρήση τοπικών ελαίων και σπρέι με μαγνήσιο ή οι νιφάδες μαγνησίου για το μπάνιο θεωρείται πως συμβάλουν στην αύξηση της ποσότητας του μετάλλου αυτού στον οργανισμό μας.


Πηγή: Capital.gr