Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο κόψει τον μεσημεριανό ύπνο;

Τα περισσότερα παιδιά κάτω από την ηλικία του ενός κοιμούνται δυο επιπλέον φορές μέσα στη μέρα, συνήθως μία το πρωί και άλλη μία το απόγευμα.

Αφού συμπληρώσουν τους 18 μήνες «παραιτούνται» από τον πρωινό ύπνο, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται έναν απογευματινό. Αν μάλιστα για κάποιο λόγο τον παρακάμψουν το βράδυ είναι έτοιμα να «καταρρεύσουν.»

Ακόμα κι αν «αποχαιρετίσετε» για τα καλά τον πρωινό ύπνο, το παιδί σας είναι πιθανό να χρειάζεται τον απογευματινό ύπνο για αρκετό καιρό. Στην ηλικία των 4, περισσότερα από το 50% των παιδιών εξακολουθούν να κοιμούνται για λίγο το απόγευμα. Και παρόλο που η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 70%) σταματούν τον ύπνο στην ηλικία των 5, 3 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να τον χρειάζονται σε αυτή την ηλικία.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Πολλά εξαρτώνται από το πόσες ώρες κοιμάται το παιδί τη νύχτα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου 12 με 14 ώρες ύπνου το 24ωρο. Έτσι, αν, για παράδειγμα, το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο στις 20:00 το βράδυ και καταφέρνει να κοιμηθεί μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, τότε δεν υπάρχει λόγος να το βάλετε για ύπνο το απόγευμα. Αν όμως δεν τα καταφέρνει τότε πρέπει να αναπληρώσει κάποιες ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βέβαια η θεωρία απέχει από την πράξη αφού πολλές φορές τα παιδιά ακόμα κι αν είναι κουρασμένα αρνούνται να πάνε για ύπνο. Αυτό επειδή έχουν την διάθεση και την πρόθεση να ανακαλύπτουν τον κόσμο και αισθάνονται ότι χάνουν στιγμές ή ότι αποχωρίζονται τη μαμά, τον μπαμπά κι άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να τα πείσετε για έναν μεσημεριανό/απογευματινό υπνάκο!

Όταν το παιδί κοιμάται στο σπίτι φροντίστε να το βάζετε για ύπνο πάντα στο ίδιο μέρος. Επειδή συνδέει εκείνο το σημείο με τον ύπνο, είναι πιθανό να ξεκουράζεται και καλύτερα.

Αν πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό ή νηπιαγωγείο και κοιμάται κι εκεί, κρατήστε την ίδια ρουτίνα και στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και με τα λούτρινα, αν δηλαδή έχει κάποιο αγαπημένο για τον ύπνο αφήστε το να το παίρνει μαζί του στο παιδικό.

Αν το παιδί σας κόψει τον υπνάκο, προτού γίνει τεσσάρων ετών, φροντίστε να έχει τουλάχιστον μια ώρα ησυχίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πείτε του ότι τα παιδάκια ξεκουράζονται τουλάχιστον μια ώρα μέσα στην ημέρα ώστε να έχουν αρκετή ενέργεια να παίξουν το απόγευμα. Πάρτε ένα αγαπημένο παιχνίδι ή ένα βιβλίο, χαμηλώστε τα φώτα ή κλείστε τις κουρτίνες και ξεκουραστείτε μαζί με το παιδί στο δωμάτιο. Ακόμα κι αν δεν κοιμηθεί, είναι αρκετό για να χαλαρώσει.


Πηγή: govastileto.gr