Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν οξυτενή κονδυλώματα;




Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο κορονοϊός να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, όμως υπάρχει ένας ακόμα ιός που δρα παράλληλα "σιωπηλά" με ισχυρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή χιλιάδων ατόμων. Με περισσότερες από 22.000 μηνιαίες αναζητήσεις στο Ίντερνετ, είναι ξεκάθαρο ότι τα οξυτενή κονδυλώματα, που οφείλονται στον ιό HPV, αποτελούν "αγκάθι" για πάρα πολλές σεξουαλικές σχέσεις. Μάλιστα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία "σιωπηλή" επιδημία που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια.

Πλήττει 1 στα 2 σεξουαλικά ενεργά άτομα

Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός των κονδυλωμάτων προσβάλλει 1 στα 2 άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική), αλλά όχι απαραίτητα με τη σεξουαλική διείσδυση. Δυστυχώς, ακόμα κι αν ανήκεις στους πιο προσεχτικούς και δεν έρχεσαι ποτέ σε ερωτική επαφή χωρίς προφυλακτικό, δεν μπορείς να εφησυχάζεις. Ο ιός HPV μεταδίδεται και με τη δερματική επαφή στα σημεία που δεν καλύπτει το προφυλακτικό. Ωστόσο, το σεξ χωρίς προφυλάξεις πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες HPV μόλυνσης.

Επικίνδυνη η συχνή εναλλαγή συντρόφων

Οι πιθανότητες μόλυνσης πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων. Αρκεί να σκεφτείς ότι κάθε φορά που έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, έχεις 60-65% πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό. Υπολόγισε λοιπόν πόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες μόλυνσης εάν έχεις συχνή εναλλαγή συντρόφων.

Αβαντάζ το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Στη μάχη με τον ιό HPV, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πιθανότατα θα ηττηθεί. Αν υποφέρεις από κάποια βαριά νόσο, αυτοάνοσο νόσημα ή αν ακολουθείς ανοσοκατασταλτική αγωγή, έχεις περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείς από τον ιό και να εμφανίσεις οξυτενή κονδυλώματα. Ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο σε περίπτωση καπνίσματος, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή συνύπαρξης άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Προσοχή στους τραυματισμούς της ευαίσθητης περιοχής

Οι αμυχές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού που προξενούνται από το ξύρισμα, ανοίγουν την πόρτα στον ιό HPV. Προτίμησε τη μέθοδο της LASER αποτρίχωσης που εξαλείφει στοχευμένα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και αφήνει το δέρμα καθαρό και βελούδινο, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς και θυλακίτιδα.

Αντιμετώπισε το πρόβλημα εν τη γενέσει

Αν φοβάσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει τον ιό, μην περιμένεις. Πρόλαβε την εξάπλωσή του και εξάλειψε τα οξυτενή κονδυλώματα εν τη γενέσει. "Το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η επιμελής ανίχνευση και η λεπτομερειακή θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές βλάβες), για να μπορέσει ο ασθενής να απαλλαγεί οριστικά από τα κονδυλώματα και να μην έχει υποτροπές. Η εξέταση πραγματοποιείται με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, που μας επιτρέπουν να διακρίνουμε ακόμα και τις πιο μικροσκοπικές βλάβες", εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics). "Αφού εντοπίσουμε όλες τις βλάβες, προχωράμε σε θεραπεία με σύγχρονα LASER, που δρουν ανώδυνα και στοχευμένα πάνω στα κονδυλώματα, χωρίς να προκαλούν ουλές ή σημάδια στο δέρμα. Η περιοχή επουλώνεται ταχύτατα και το δέρμα μένει αισθητικά άριστο, χωρίς τίποτα να μαρτυρά ότι υπήρξε μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα", επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Πηγή: Capital.gr