Έρευνα: Ο κορονοϊός ευνοεί την υπογεννητικότητα




Έρευνα που έγινε στην Ιταλία από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ήταν αποκαλυπτική.

Το 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού, κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που φοβούνται ότι θα έχουν στο άμεσο μέλλον, αλλά και των πιθανών συνεπειών του COVID-19 σε μία εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές έκαναν δειγματοληπτική έρευνα σε 1.482 άτομα ηλικίας 18 έως 46 ετών (64% γυναίκες και 36% άνδρες) που είχαν σταθερή σχέση εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Διαπίστωσαν ότι 1.214 άτομα (ποσοστό 82%) δεν σκοπεύουν να κάνουν παιδί στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, από τους 268 που σχεδίαζαν να κάνουν παιδί πριν ξεσπάσει η πανδημία, πάνω από το ένα τρίτο (37%) αποφάσισαν να το αναβάλουν προς το παρόν.

Η βασική αιτία είναι η ανησυχία για τις μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες (58%) και οι πιθανές συνέπειες στην εγκυμοσύνη λόγω του COVID-19.

Όπως είπε η Δρ. Ελιζαμπέτα Μιτσέλι από το Ιταλικό Κέντρο Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανησυχία για τις οικονομικές δυσκολίες στο άμεσο μέλλον δεν έχουν μόνο εκείνοι που έχασαν τις δουλειές τους ή μειώθηκε το εισόδημά τους.

Ταυτοχρόνως όμως, η έρευνα έδειξε ότι σε όσα ζευγάρια πιστεύουν πως η καθυστέρηση στη σύλληψη παιδιού μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια αργότερα, αποφάσισαν να αψηφήσουν την πανδημία και τις όποιες ανησυχίες, επιμένοντας στα αρχικά σχέδια τους να αποκτήσουν παιδί.

Το 11% των ερωτηθέντων -κυρίως γυναίκες- δήλωσαν ότι ήθελαν να μείνουν έγκυοι εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αλλά μόνο το 4% αυτών έκαναν προσπάθειες.

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τη σεξουαλική διάθεση των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το 66% των ζευγαριών που δεν είχαν προγραμματίσει να γίνουν γονείς και το 60% εκείνων που προσπαθούσαν αποκτήσουν παιδί, δήλωσαν ότι δεν μειώθηκε η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών τους στην καραντίνα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στην επιστημονική επιθεώρηση "Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynecology”.

Πηγή: ΑΠΕ