Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί



Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (το οποίο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά λόγω του κορονοϊού), συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία άνω των 2.000 ενηλίκων Ελλήνων σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών.

Τα ευρήματα της έρευνας

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήσαν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα. Το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό όμως μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.

Διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους, όσο και στον σχετικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γενικά, οι άνδρες στην Ελλάδα τρώνε πιο αραιά μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο τρεις φορές), ενώ οι γυναίκες συχνότερα (τέσσερις έως πέντε). Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν κάνουν φυτοφαγική αλλά παράλληλα ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και πιο μεγάλη μείωση του κινδύνου, όταν ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή φυτοφαγία. Αυτό, κατά τον Δ. Παναγιωτάκο, σημαίνει ότι το "τσιμπολόγημα", στο οποίο ρέπουν περισσότερο οι γυναίκες, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, αρκεί να αφορά υγιεινές τροφές.

"Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθεί κανείς απλώς μια φυτοφαγική διατροφή, προκειμένου να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς σε συγκεκριμένες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δει όφελος από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου", δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος. "Ακόμη και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των λιγότερο υγιεινών, όπως τα κατεργασμένα προϊόντα κρέατος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στις υγιεινές φυτικές τροφές, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία", πρόσθεσε.

Τρεις βασικοί λόγοι που κάνουν τη φυτοφαγική διατροφή να ξεχωρίζει

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά, κυρίως από τα σκούρα πράσινα μέρη, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου. Προτιμήστε τα σκούρα πράσινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά στα οποία έρευνες προσδίδουν αντικαρκινική δράση.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τη μετατροπή των νιτρικών αλάτων σε καρκινογόνες ουσίες (νιτροσαμίνες) στο στομάχι. Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή και το ακτινίδιο και σε κάποια λαχανικά όπως η πιπεριά.

Περιεκτικότητα σε σελήνιο
Το βρίσκουμε στα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα βραζιλιάνικα καρύδια και διαθέτει τις ίδιες αντιοξειδωτικές επιδράσεις με τη βιταμίνη C και το β-καροτένιο.




Με πληροφορίες από το ΑΠΕ