Κορονοϊός: Τα νέα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό



Πολλές έγκυοι ανησυχούν έντονα για την πανδημία του κορονοϊού, τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για του μωρού τους. Τα τελευταία δεδομένα για τον κορονοϊο, την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, αν και περιορισμένα παγκοσμίως, δείχνουν τα εξής:

Ο νέος κορονοϊός φαίνεται πως δεν μεταδίδεται από την έγκυο στο μωρό

Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 φαίνεται πως δεν μεταδίδεται από την εγκυμονούσα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα ή του αμνιακού υγρού σύμφωνα και με τη δεύτερη έρευνα Κινέζων επιστημόνων, που εξέτασαν τις περιπτώσεις τεσσάρων μωρών, τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν τον κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γουχάν, της πόλης στο επίκεντρο της επιδημίας. Το ίδιο είχε δείξει και η πρώτη έρευνα για εννέα εγκύους στην Κίνα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και γέννησαν υγιή μωρά.

Και στην Ελλάδα, το αγοράκι που γεννήθηκε από μητέρα που είχε κορονοϊό, στο Αττικό νοσοκομείο, είναι υγιές όπως έδειξε το τεστ που έγινε μετά τον τοκετό.

Στο Λονδίνο, όπου ανακοινώθηκε ότι ένα μωράκι, που γεννήθηκε από γυναίκα η οποία είχε μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό βγήκε θετικό, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν μολύνθηκε μέσα στη μήτρα και είναι πιθανό να ήρθε σε επαφή με τον κορονοϊό μετά τον τοκετό.

Τι γίνεται με τον τοκετό όταν μία γυναίκα προσβληθεί από τον κορονοϊό;

Θεωρείται ασφαλέστερο εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι έγκυοι που έχουν προσβληθεί, να γεννούν με καισαρική κι όχι με φυσιολογικό τοκετό, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του μωρού, αλλά και την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Κινδυνεύει μία έγκυος να γεννήσει πρόωρα αν προσβληθεί από κορονοϊό;

Αντίθετα με προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών (SARS και MERS), στις οποίες είχε φανεί πως αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, αποβολής, ακόμη και θανάτου για την ίδια τη μητέρα, αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει με τον νέο κορονοϊό, αν και τα στοιχεία είναι εξαιρετικά περιορισμένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν επίσης ότι δεν υπάρχουν αυξημένα ποσοστά κινδύνου για άλλες επιπλοκές του τοκετού, όπως εμβρυικές δυσπλασίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Μετά τον τοκετό, το μωρό παραμένει με τη μητέρα του;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά όχι και στη Βρετανία, οι γιατροί κρατούν χωριστά το μωρό από τη μητέρα που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό για τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.

Ποια προστατευτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι θηλάζουσες;

Το μητρικό γάλα φάνηκε πως δεν περιέχει τον κορονοϊό. Οι λεχώνες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, πρέπει να έχουν πλύνει σχολαστικά τα χέρια τους και καλύτερα να φορούν γάντια και μάσκα όταν θηλάζουν, ενώ υπάρχει και η λύση του απολυμασμένου θηλάστρου.

Πως μεταδίδεται ο ιός και τι πρέπει να προσέξει μία έγκυος;

Καθώς ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια που κυκλοφορούν στον αέρα από κάποιον που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και έχει βήξει ή φτερνιστεί, πρέπει να προσέχουμε και κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε και η οποία μπορεί να έχει μολυνθεί. Τόσο οι έγκυοι όσο και οι θηλάζουσες πρέπει να:

-Πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι
-Αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις
-Μην αγγίζουν τα μάτια, το στόμα και τη μύτη τους
-Ενισχύουν τον ανοσοποιητικό τους σύστημα με ενυδάτωση (8-10 ποτήρια νερό την ημέρα) και ύπνο τουλάχιστον 8 ώρες, καλή διατροφή και ξεκούραση
-Μην έχουν οποιασδήποτε επαφή με όποιον έχει έστω και ελαφρύ κρύωμα
-Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ιατρική μάσκα ή μαντήλι. Αν χρειαστεί να φτερνιστούν ή να βήξουν, τότε το κάνουν στο εσωτερικό μέρος του λυγισμένου αγκώνα τους, έτσι ώστε τα χέρια τους να μην φέρουν τον ιό.
-Ενημερώσουν άμεσα τηλεφωνικά τον γιατρό τους και να αυτοπεριοριστούν στο σπίτι τους, μακριά ακόμα και από τους οικείους τους μέχρι να τους δοθούν οδηγίες, εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης του αναπνευστικού



Πηγή: Capital.gr