Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα παιδί που ζηλεύει;

Η ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί ανάμεσα στα αδέλφια, συνήθως τα μεγαλύτερα ζηλεύουν τα μικρότερα, ανάμεσα στους φίλους, τους συμμαθητές, ακόμη και προς άγνωστα σε αυτό παιδιά. Κι άλλες φορές μπορεί να είναι μικρή ή φευγαλέα, όμως μπορεί να μεγαλώνει με τον καιρό και να φτάσει στο σημείο ακόμη και να επηρεάζει την καλή ψυχολογία του παιδιού, αλλά και να διαταράξει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ακούστε το παιδί

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά που εκφράζεται με ζήλια έχει τις ρίζες της σε άλλα αίτια. Συζητήστε με το παιδί σας και κάντε το να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζηλεύει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Μετατρέψτε τη ζήλια σε φιλοδοξία

Διοχετεύστε αυτά που νιώθει το παιδί σας σε ένα θετικό συναίσθημα. Για παράδειγμα αν ζηλεύει τους καλούς βαθμούς του συμμαθητή του ενθαρρύνετέ το ώστε να μελετήσει περισσότερο και να και να πάρει και εκείνο καλούς ή καλύτερους βαθμούς.

Μην το συγκρίνετε με το αδελφάκι του ή με τους φίλους του

Μην συγκρίνετε την απόδοση ή τον χαρακτήρα του ενός παιδιού σας με το άλλο. Αυτές οι συγκρίσεις θα αναπτύξουν έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια και θα αρχίσει να αμφιβάλλει για την αγάπη σας. Επίσης, μην το συγκρίνετε με τους φίλους του γιατί έτσι, θα δημιουργήσετε στο παιδί σας το αίσθημα της κατωτερότητας, αλλά και ανικανότητας.


Πηγή: govastileto.gr