Αγωνιώντας για εμβόλιο για τον κοροναϊό, φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς εμβόλιαΗ συζήτηση για εμβόλιο και θεραπεία για τον κορονοϊό έχει ανάψει, περιμένουμε όλοι τα νεότερα και με αφορμή όλα αυτά έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αξία των εμβολίων, ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους όχι μόνο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της σύγχρονης ζωής.

Η αγωνιώδης αναζήτηση και απουσία του εμβολίου για τον κορονοϊό υπερτονίζει τη σημασία και τη συμβολή των υπαρχόντων εμβολίων στην υγεία μας.

Σύμφωνα με εκτίμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός απέτρεψε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θανάτους από το 2010 έως το 2015 και έχει προστατεύσει πολλά εκατομμύρια ζωές από την ταλαιπωρία και την αναπηρία που συνδέονται με τέτοιες ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια, ο κοκκύτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Ο διπλός ρόλος των εμβολίων

Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα εξάπλωσης συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική τους "δουλειά" αφού παράλληλα στηρίζουν βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το σύστημα υγείας, από την άλλη πλευρά, δεν δέχεται πλήθος ασθενών που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σε περιόδους εξάρσεων μεταδοτικών νοσημάτων, όπως της γρίπης. Τα εμβόλια όμως λειτουργούν και μια βασική ασπίδα προστασίας, όχι μόνο για τους ανθρώπους που τα κάνουν αλλά και για τους ανεμβολίαστους, για τα μωρά και για τους ανοσοκατασταλμένους που δεν είναι εφικτό να εμβολιαστούν, προστατεύοντας την κοινότητα από σοβαρές μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές παθήσεις και η πνευμονία.

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού ως ανάχωμα στην μικροβιακή αντοχή
Ένα ολοένα σημαντικότερο, αλλά συχνά υποεκτιμημένο όφελος από τα εμβόλια είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR), ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Οι μολύνσεις AMR διεκδικούν σήμερα τουλάχιστον 50.000 ζωές κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη και μόνο στις Η.Π.Α., με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους να πεθαίνουν σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο εμβολιασμός μειώνει την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών μειώνοντας τον αριθμό των λοιμώξεων.

Με το σύστημα υγείας στο πλευρό μας

Ευτυχώς στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων όπως ο πνευμονιόκοκκος και η γρίπη είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), συστήνονται κι αποζημιώνονται πλήρως είτε λόγω ηλικίας (άνω των 60 για τη γρίπη και άνω των 65 για τον πνευμονιόκοκκο) είτε λόγω χρόνιων υποκείμενων παθήσεων ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές.Πηγή: Capital.gr