Τα παιδιά 2- 5 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν fast food


Μία νέα μελέτη που έγινε πρόσφατα, αναφέρει πως τα παιδιά 2-5 ετών που καταναλώνουν φαγητό σε αλυσίδες fast food, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας αλλά και κατάθλιψη καθώς μεγαλώνουν. Η μελέτη του Darmouth, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity και έρχεται να δείξει την άμεση σχέση της ανάπτυξης παχυσαρκίας με τις διατροφικές επιλογές ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας. Άλλωστε, τα στατιστικά είναι σοκαριστικά.

Στις ΗΠΑ σχεδόν το 25% των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών , είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά που αυξάνουν σταδιακά το βάρος τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ σημαντικού χρονικού διαστήματος (2-5 ετών) τείνουν να το επιδεινώνουν στην εφηβεία και την ενηλικίωση και αυτό δημιουργεί σημαντικές συνέπειες για την υγεία καθώς μεγαλώνουν και οδεύουν στην τρίτη ηλικία», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Jennifer Emond.

Σε μια προσπάθεια να σιγουρέψουν αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 500 παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 3 έως 5 ετών) και τις οικογένειές τους στο νότιο Νιού Χάμσαϊρ για ένα χρόνο. Το ύψος και το βάρος των παιδιών μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Οι γονείς ανέφεραν την εβδομαδιαία συχνότητα πρόσληψης γρήγορου φαγητού των παιδιών τους – από 11 εστιατόρια αλυσίδων γρήγορου φαγητού – σε έξι διαδικτυακές έρευνες που ολοκληρώθηκαν σε διαστήματα δύο μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην αρχή της μελέτης, περίπου το 18% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και σχεδόν το 10% ήταν παχύσαρκα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι περίπου το 8% των παιδιών αύξαναν το βάρος τους και κατατάσσονταν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σε διάστημα ενός έτους.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρακολουθεί πως με την πάροδο του χρόνου το γρήγορο φαγητό, από μόνο του, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, μπορέσαμε να απομονώσουμε την επίπτωση του φαγητού από άλλους παράγοντες – όπως η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή στις ηλεκτρονικές συσκευές – που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προσαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι πολιτικές που μπορούν να μειώσουν την έκθεση των παιδιών στις καμπάνιες των fast-food και να βοηθήσουν τους γονείς που προσπαθούν να υιοθετήσουν συμπεριφορές ενός υγιεινού τρόπου ζωής των παιδιών», καταλήγει η Emond.


Πηγή: govastileto.gr