Μούχλιασε το φαγητό. Το πετάμε ή όχι;





Έχει συμβεί σε όλους μας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μουχλιάσει ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο, είτε στο ντουλάπι είτε στο ψυγείο μας. Αρκεί να μείνει λίγες μέρες παραπάνω από τον ενδεδειγμένο χρόνο, να ξεχάσουμε στο βάθος του ψυγείου μία ανοιγμένη συσκευασία ή να υπάρχει λίγο περισσότερη υγρασία - και οι μύκητες της μούχλας βρίσκουν τρόπο να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Και παρότι ο γενικός κανόνας είναι πως πετάμε ο,τιδήποτε είναι μουχλιασμένο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

Μούχλιασε το φαγητό. Το πετάμε ή όχι;
Σύμφωνα με οδηγίες από το USDA, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το οποίο εκδίδει νόρμες και θεσπίζει κανόνες για την υγιεινή κατανάλωση των τροφών, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι απαραίτητο να πεταχτούν αν έχουν μουχλιάσει, ενώ άλλα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Ποια φαγητά πετάμε αν έχουν μουχλιάσει

Μπέικον και λουκάνικα, καθώς είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία που μπορεί να αναπτύξουν μούχλα όχι μόνο εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό τους, ενώ παράλληλα με τη μούχλα μπορεί να αναπτυχθούν και βακτήρια.

Κρέας, είτε είναι ωμό είτε μαγειρεμένο. Εάν το κρέας παρουσιάσει μούχλα, η κατανάλωσή του είναι επικίνδυνη.

Άλλα τρόφιμα που πετάμε αν έχουν μουχλιάσει: Μαγειρεμένο φαγητό, όσπρια και ζυμαρικά, μαλακά τυριά ή τυριά σε φέτες, γιαούρτια και κρέμες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζελέ, μαλακά φρούτα και λαχανικά, ψωμί και προϊόντα ζύμης.


Τι θα συμβεί αν φάμε μουχλιασμένο φαγητό; Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αρχίσουμε να τρώμε κάτι και στην πορεία παρατηρήσουμε ότι έχει πιάσει μούχλα, το χειρότερο σενάριο είναι συνήθως στομαχόπονος, εμετός ή/και διάρροια.


Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε αφού αφαιρέσουμε το κομμάτι με τη μούχλα: Σκληρά φρούτα και λαχανικά, σκληρά τυριά, σαλάμι, καπνιστά αλλαντικά.

Μια ειδική κατηγορία: Τυριά με "φυσική” μούχλα
Αυτά αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση. Υπάρχουν τυριά στα οποία το "μούχλιασμα" αποτελεί στάδιο της παραγωγής τους, για παράδειγμα τα τυριά roquefort, gorgonzola, stilton, blue cheese, brie και camembert. Σ' αυτά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τη μούχλα της κακής συντήρησης από την "κατασκευαστική μούχλα". Η επικίνδυνη μούχλα είναι γκρίζα και με ίνες. Οπότε όλα τα παραπάνω τυριά υπάγονται στη συμπεριφορά που αφορά τα σκληρά και τα μαλακά τυριά. Δηλαδή, πετάμε τα μαλακά τυριά όπως είναι το brie, η gorgonzola και το camembert και αφαιρούμε τη μούχλα και καταναλώνουμε όλα τα υπόλοιπα, σκληρά τυριά.



Πηγή: Capital.gr