Tips για να αποκτήσει το παιδί σας αυτοπεποίθηση

Στις μέρες μας τα περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία έχουν αυξηθεί, οι απαιτήσεις των γονιών για καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο είναι πολλές, ενώ ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Στην ψυχολογία, η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η υποκειμενική «αξία» ή «τιμή» που βάζει ένα άτομο στον εαυτό του. Με απλά λόγια, η αυτοεκτίμηση, έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας.

Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας να έχει την καλύτερη, δυνατή εικόνα για τον εαυτό του και να πιστέψει στις ικανότητές του με τους ακόλουθους τρόπους:

Δείξτε του την αγάπη σας καθημερινά

Μπορεί για σας να είναι δεδομένη, όμως το παιδί έχει ανάγκη να ακούει από εσάς πόσο το αγαπάτε

Επαινέστε το όταν πρέπει

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Όταν όμως έχει πετύχει κάτι ή προσπάθησε γι΄ αυτό σίγουρα αξίζει τον έπαινό σας.

Βοηθήστε το να θέτει ρεαλιστικούς στόχους

Καθοδηγείστε το παιδί σας ώστε να θέτει εύλογους στόχους για να μπορεί να τους πετύχει.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του, θα πρέπει εσείς πρώτοι να έχετε αγαπήσει και αποδεχτεί τον εαυτό σας.

Διδάξτε του να έχει υπομονή

Κανείς δεν πετυχαίνει τα πάντα. Θα υπάρξουν αποτυχίες και απογοητεύσεις στη ζωή. Το σημαντικό είναι να συνεχίζει να προσπαθεί.

Βοηθήστε το να μη φοβάται την αποτυχία

Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα πράγματα χωρίς το φόβο της αποτυχίας. Ξεκινήστε, ενθαρρύνοντάς το εξερευνά νέα πράγματα, είτε πρόκειται για μια βόλτα στο πάρκο ή για μια νέα γεύση.

Ενθαρρύνετε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες

Οι φυσικές δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να αναγνωρίζει τις δυνάμεις του, να δέχεται ή να ενισχύει τις αδυναμίες του, να χειρίζεται την ήττα, να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του και να μαθαίνει την ομαδική εργασία.

Υποστηρίξτε τα ενδιαφέροντά του

Ως γονέας, σεβαστείτε και ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας - ακόμη και αν δεν σας ενδιαφέρουν.

Ορίστε κανόνες και να είστε συνεπείς

Ακόμα κι αν το παιδί σας σκέφτεται ότι οι κανόνες σας είναι πολύ αυστηροί, θα έχει εμπιστοσύνη σε ό, τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει όταν τους επιβάλλετε με συνέπεια.

Αναπτύξτε σχέσεις εμπιστοσύνης με το παιδί σας

Η εμπιστοσύνη στη σχέση με το παιδί σας είναι το κλειδί για την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Ως γονέας, ο ρόλος σας δεν είναι μόνο να «διορθώνετε» τα κακώς κείμενα, αλλά να διδάσκετε στο παιδί σας τη συμπόνια, την καλοσύνη και τον τρόπο να χειριστεί τα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων.


Πηγή: govastileto.gr