Ουρικό οξύ: Μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή



Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, τη γνωστή ποδάγρα, και προβλήματα στα νεφρά. Οι τιμές του ουρικού οξέος σχετίζονται με τις πουρίνες, ουσίες που είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό είτε τις προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Η Ευγενία Ηλιάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, SRD, UK (dietinfo.gr) μας δίνει γενικές οδηγίες διατροφής για τη μείωση του ουρικού οξέος.

Ουρικό οξύ: Πώς μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της διατροφής

Μία από τις πρώτες συστάσεις στους ανθρώπους με υψηλό ουρικό οξύ είναι η μει?ωση του σωματικου? βα?ρους σταδιακα? και ο?χι απο?τομα, ειδικά αν το α?τομο ει?ναι υπε?ρβαρο η? παχυ?σαρκο. Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε πουρίνες. Θα δούμε παρακάτω αναλυτικά ποιες τροφές είναι υψηλές σε πουρίνες, ενώ σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ακολουθείται μία διατροφή μέτριας περιεκτικο?τητας σε πρωτει?νου?χες τροφε?ς και αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων, ειδικά στην οξεία φάση. Η αυξημε?νη προ?σληψη νερου? ε?χει καταλυτικη? σημασι?α για τη ρυ?θμιση των επιπε?δων του ουρικου? οξε?ος στις φυσιολογικε?ς τιμε?ς.

Τι να αποφεύγετε

Τα εντο?σθια ζω?ων (συκω?τι, μυαλα?, καρδια?, νεφρα?, γλυκα?δια) και τα φαγητα? που παρασκευα?ζονται απο? αυτα?.
Τα λιπαρα? ψα?ρια, οστρακοειδη? και αυγοτα?ραχο.
Το κρέας από κυνήγι
Τη μαγια? και το ψωμι? απο? προζυ?μι
Τη μπυ?ρα

Τι να καταναλώνετε με μέτρο

Τα κόκκινα κρε?ατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
Τα ψα?ρια
Τα πουλερικα? (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Ο?σπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα)
Τον αρακα?ς και τα μπιζε?λια
Τα σπαρα?γγια, το σπανα?κι, τα μανιτα?ρια, η? ντομα?τα
Τα αμυ?γδαλα
Ο?λα τα αλκοολου?χα ποτα?

(Σε περίπτωση οξείας φάσης καλό είναι τα αποφύγετε εντελώς.)

Τι μπορείτε να καταναλώνετε ελεύθερα

Ψωμι?, φρυγανιε?ς, κρακερα?κια και παξιμα?δια.
Φυτικές μαργαρι?νες, ελαιο?λαδο και ελιε?ς
Πατα?τες, ζυμαρικα? και ρυ?ζι, καλαμπο?κι, δημητριακα? και τα προι?ο?ντα τους.
Γαλακτοκομικα? προι?ο?ντα χαμηλω?ν λιπαρω?ν.
Αυγα?.
Καφε?ς, τσα?ι, αναψυκτικα?.
Μπαχαρικα?, αλα?τι, ξυ?δι και ζα?χαρη.
Λαχανικα? (εκτο?ς απο? προαναφερθε?ντα), τα φρου?τα και οι χυμοι?.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η εξατομίκευση ενός διαιτολογίου από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Πηγή: Capital.gr