Και ένα καλό της ζάχαρης: επηρεάζει θετικά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Συνήθως ακούμε τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό μας. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης όμως φαίνεται πως επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Linkoping.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ζάχαρης στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology, ενισχύει τη σχέση της διατροφής με την ανδρική γονιμότητα και μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για εκείνους που κάνουν θεραπεία γονιμότητας. Δίνει νέα στοιχεία για τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και μπορεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα σε νέες διαγνωστικές μεθόδους ανάλυσης της ποιότητας του σπέρματος.

Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνήθειες που έχει ένας άνδρας στην καθημερινότητά του. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

"Είδαμε ότι η διατροφή επηρεάζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και μπορούμε να συνδέσουμε αυτές τις ταχείες αλλαγές, που παρατηρούνται μετά από 1-2 εβδομάδες με συγκεκριμένα μόριά τους”, είπε η Anita Ost, επικεφαλής της μελέτης.

Στην έρευνα, 15 άντρες ηλικίας 20-27 ετών, που δεν ήταν καπνιστές, ακολούθησαν συγκεκριμένη διατροφή για δύο εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα έκαναν υγιεινή διατροφή, ενώ τη δεύτερη κατανάλωναν επιπλέον 375 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 λίτρα ζαχαρούχων αναψυκτικών ή 450 γραμμάρια γλυκών.

Η ποιότητα των σπερματοζωαρίων και άλλοι δείκτες της υγείας αυτών των ανδρών καταγράφηκαν στην αρχή της μελέτης, μετά την πρώτη εβδομάδα (κατά την οποία έκαναν υγιεινή διατροφή) και μετά τη δεύτερη εβδομάδα (αφού είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης).

Στην αρχή της μελέτης, το ένα τρίτο των ανδρών είχαν χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Η κινητικότητα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων όλων των συμμετεχόντων έγινε κανονική κατά τη διάρκεια της μελέτης.

"Η μελέτη έδειξε ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και φαίνεται να συνδέεται στενά με τη διατροφή. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε αν ήταν η ζάχαρη που προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να είναι απλώς ένα συστατικό της βασικής υγιεινής διατροφής που έχει θετική επίδραση στα σπερματοζωάρια”, είπε η Anita Ost.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα μικρά θραύσματα του RNA τα οποία είναι συνδεδεμένα με την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, παρουσίασαν επίσης αλλαγές. Βρήκαν ότι ένα είδος RNA, που λέγεται tsRNA, αύξησε τα επίπεδά του σε μερικούς από τους άνδρες μετά τη δίαιτα με υψηλό ποσοστό ζαχαρούχων. Το RNA είναι το ένα από τα δύο είδη γενετικού υλικού που χρειάζεται το κύτταρο για να λειτουργήσει. Το άλλο είναι το DNA.

Η έρευνα συνεχίζεται και μία από τις ερωτήσεις που εξετάζονται είναι κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ανδρική υπογονιμότητα και τα θραύσματα του RNA στα σπερματοζωάρια. Επίσης, θα εξεταστεί κατά πόσο η ανίχνευση αυτών των θραυσμάτων του RNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό τεστ της ανδρικής υπογονιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: Capital.gr