Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε;



Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε; Αυτό είναι ίσως το μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες δεκαετίες. Η Δρ. Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας 50ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ (www.athinaedu.com & www.50plus.gr ) εξηγεί πώς μπορούμε να μεγαλώνουμε με ευεξία και παραμένοντας δραστήριοι και δημιουργικοί.

Το να μεγαλώνουμε είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε ηλικιακά πιο μεγάλοι. Η ηλικία, όμως, από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Είναι ένας ξερός αριθμός από κεράκια σε μια τούρτα. Το να γερνάς όμως είναι μια προσωπική επιλογή. Το "γερνάω” καλλιεργεί αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν το ψυχισμό σου (στεναχώρια, φόβος του θανάτου, κατάθλιψη) και υιοθετείς την στερεότυπη συμπεριφορά της κοινωνίας (προβλήματα υγείας, εκτός εποχής, μοναξιά) απέναντι στα γηρατειά.

Να μεγαλώνεις όμορφα, ευτυχισμένα και επιτυχημένα


Όλοι μεγαλώνουμε και δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο ταλέντο ή ιδιαίτερη δεξιότητα για αυτό. Το θέμα είναι να μεγαλώνεις βρίσκοντας πάντα την ευκαιρία μέσα στην αλλαγή. Αλλαγές στο σώμα, στις δυνάμεις και στα ενδιαφέροντα σου υπάρχουν και δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Πρέπει όμως να το δεχτείς και να επαναπροσδιοριστείς χωρίς αρνητισμό. Είναι εύκολο, με τα μέσα αντιγήρανσης, να κρύψεις την ηλικία σου ή να παρουσιάζεις τον εαυτό σου 5 με 10 χρόνια νεότερο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι 30 ετών και φαίνονται μεγαλύτεροι και άνθρωποι που είναι 80 ετών και φαίνονται μικρότεροι. Σημασία έχει να χαίρεσαι την κάθε ηλικία και να παίρνεις αυτό που σου δίνει ο χρόνος…

Μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε με δεξιότητες ζωής


Ο χρόνος μας γεμίζει εμπειρίες. Οι εμπειρίες μας δίνουν σοφία και μας βοηθούν να δούμε τη ζωή με πιο ώριμο μάτι. Να αποκτούμε δηλαδή "δεξιότητες ζωής”. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν 6 πυλώνες για την ανάπτυξη του ατόμου:

• Σωματική υγεία
• Ψυχολογική υγεία
• Επίπεδο ανεξαρτησίας
• Κοινωνικές σχέσεις
• Περιβάλλον που ζει
• Πνευματικές πεποιθήσεις

Αν αναλογιστείς τι έχεις κάνει ως τώρα και τι πρέπει να κάνεις ώστε να είναι γεροί αυτοί οι πυλώνες σε όλη σου την ζωή τότε θα βρεις την πορεία της ζωής σου. Ο σκοπός είναι να έχεις αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου τις επίκτητες ικανότητες (δεξιότητες ζωής) ώστε να είσαι συναισθηματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ώριμη για να αντεπεξέλθεις σε ζητήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζεις καθημερινά.

Ο ρόλος των δεξιοτήτων ζωής είναι για να έχουμε στόχους ώστε να μεγαλώνουμε καλά και όχι απλά να μεγαλώνουμε. Να μεγαλώνουμε προσαρμοσμένοι στις ανάγκες μας, να μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τους κόπους μας και να προσπαθούμε να έχουμε καλή υγεία.


Πηγή: Capital.gr