Η έλλειψη κατάλληλων συντρόφων οδηγεί τις γυναίκες στην κατάψυξη ωαρίων



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά για να διατηρήσουν την γονιμότητά τους και να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.

Εδώ και χρόνια, είναι κοινή αντίληψη ότι οι γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους και να γίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία για πρώτη φορά μητέρες, για να αφιερωθούν στις σπουδές και την καριέρα τους.

Τα πράγματα όμως φαίνεται πως δεν είναι έτσι. Μόλις το 2% των γυναικών που έλαβαν μέρος σε έρευνα δήλωσαν ότι οι σπουδές και η καριέρα τους είναι ο λόγος που καθυστερούν τη μητρότητα και καταψύχουν τα ωάριά τους.

Οι περισσότερες είπαν ότι δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο και το γεγονός αυτό είναι ο λόγος που καταφεύγουν στην κατάψυξη ωαρίων.

Κατάλληλο σύντροφο μπορεί να μην βρίσκουν, αλλά στήριξη από άντρες στην απόφασή τους για διατήρηση της γονιμότητάς τους, βρίσκουν. Φίλοι, πρώην σύντροφοι, πατέρες, αδελφοί, ακόμα και δικαστές στέκονται στο πλευρό τους στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Έγινε μία ενδιαφέρουσα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Fertility και παρουσιάστηκε στο συνέδριο Fertility 2020 στο Εδιμβούργο. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 150 γυναίκες που είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έκαναν καριέρα στον τομέα της η καθεμία και δέχθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για την εμπειρία τους με την κατάψυξη ωαρίων.

Οι περισσότερες επέλεξαν να καταψύξουν τα ωάριά τους προς το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, όταν η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται ταχύτατα. Γνώριζαν ότι είτε θα καταψύξουν ωάρια για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είτε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον.

Υποστήριξη από άνδρες κατά τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων
Η μία στις τρεις γυναίκες έκαναν την κατάψυξη των ωαρίων μόνες τους ή με τη συμπαράσταση άλλων γυναικών, συγγενών και φίλων. Οι υπόλοιπες είπαν ότι κάποιος άνδρας τους συμπαραστάθηκε στη διαδικασία με διάφορους τρόπους, είτε οικονομικά, είτε πρακτικά είτε ψυχολογικά.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είπαν ότι είχαν την υποστήριξη ανδρών τόσο την περίοδο που προσπαθούσαν να αποφασίσουν αν θα καταψύξουν τα ωάριά τους, όσο και όταν άρχισε η διαδικασία.

Στην αρχική φάση οι άνδρες, είτε ήταν ο σύντροφος, είτε συγγενής είτε φίλος, έβρισκαν χρήσιμες πληροφορίες για τη διατήρηση γονιμότητας. Οι γυναίκες είχαν την οικονομική στήριξη είτε από πατέρα ή άλλον άνδρα που είχαν σαν πατέρα, κάτι που παρατηρήθηκε πολλές φορές στην ομάδα από το Ισραήλ.

Αρκετοί αδελφοί παρείχαν ψυχολογική στήριξη στις αδελφές τους και σε πολλές περιπτώσεις άνδρας συνόδευσε τις γυναίκες την ημέρα της συλλογής ωαρίων, διαδικασία που χρειάζεται μέθη. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ο δικαστής ήταν εκείνος που έκρινε πως είναι υποχρέωση του πρώην συζύγου να πληρώσει για την κατάψυξη ωαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού διαζυγίου.

Γιατί οι γυναίκες δεν βρίσκουν άνδρες για οικογένεια
Οι γυναίκες ανέδειξαν τους εξής βασικούς ρόλους ως καθοριστικούς στην εκτίμησή τους ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν είναι κατάλληλοι για οικογένεια και ότι η καλύτερη επιλογή είναι η κατάψυξη ωαρίων:

Το "σύνδρομο του Πήτερ Πάν”: πολλές γυναίκες είπαν ότι δεν βρίσκουν σύντροφο τον οποίο θεωρούν κατάλληλο για να αποκτήσουν μαζί του παιδί επειδή οι περισσότεροι ήταν ανώριμοι ή ανέτοιμοι να γίνουν πατέρες.

Η έλλειψη πτυχίων: στις Ηνωμένες Πολιτείες για κάθε τέσσερις γυναίκες που σπουδάζουν, υπάρχουν τρεις άνδρες φοιτητές. Όταν όμως τελειώσουν τις σπουδές τους, οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια με έναν άνδρα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Το κυνήγι νεότερων συντρόφων: πολλές γυναίκες νιώθουν ότι οι άνδρες της ηλικίας τους ή μεγαλύτεροι από εκείνες ψάχνουν για νεότερες συντρόφους. Όταν πια ο άνδρας είναι έτοιμος να γίνει πατέρας, δεν θέλει σχέση με γυναίκα της ηλικίας του που είναι πιθανώς και λιγότερο γόνιμη, είπαν οι γυναίκες στην έρευνα.

Στις γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, η απόφαση να καταψύξουν τα ωάριά τους είναι όλο και πιο συνηθισμένη και οι περισσότερες καλύπτουν μόνες τους τα έξοδα, αν και ορισμένες μεγάλες εταιρίες χρηματοδοτούν την κατάψυξη ωαρίων.

Πηγή: Capital.gr