Πώς να μάθετε στο παιδί σας να μαζεύει το δωμάτιό του

Τα μικρά παιδιά σπανίως μαζεύουν το δωμάτιό τους και συνήθως αδιαφορούν πλήρως για την εικόνα του.


Προσπαθήστε λοιπόν να οργανώσετε τον χώρο του παιδιού σας, σύμφωνα με τα θέλω του.


Απαλλάξου από τα περιττά
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει ο καθαρισμός του δωματίου πιο εύκολος, είναι η απαλλαγή από τα παραπανίσια ρούχα, παιχνίδια και βιβλία. Απομάκρυνε τα ρούχα που δεν του κάνουν πια, τα παιχνίδια με τα οποία δεν έχει παίξει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες και τα βιβλία που είναι φθαρμένα ή για πιο μικρά παιδιά. Μπορείς να χαρίσεις αυτά τα αντικείμενα, ή, αν είναι σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα πουλήσεις!

Καθάρισε με μουσική
Ντύσε την ώρα της καθαριότητας με μουσική και καθάρισε “χορεύοντας” μαζί με το μικρό σου! Εκτός των άλλων, θα κάψεις μερικές επιπλέον θερμίδες και θα γελάσεις!

Δημιούργησε πτέρυγες
Ένας απλός τρόπος για να γίνει ο καθαρισμός πιο εύκολος είναι να δημιουργήσεις χώρους, όπως σε έναν παιδικό σταθμό. Χρησιμοποίησε ράφια για να δημιουργήσεις έναν χώρο ανάγνωσης, τοποθέτησε το καλάθι για τα άπλυτα κοντά ή μέσα στην ντουλάπα του και οριοθέτησε το χώρο παιχνιδιού με ένα χαλί. Για να το βοηθήσεις να διατηρήσει το δωμάτιο του οργανωμένο, εξήγησέ του ότι πρέπει να κρατήσει τα αντικείμενα στις περιοχές όπου ανήκουν. Δηλαδή τα ρούχα, τα παπούτσια και τα άπλυτα στην ντουλάπα, τα παιχνίδια στον παιδότοπο και τα βιβλία στην περιοχή της ανάγνωσης.

Κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι
Μια ιδέα για να απομακρυνθούν τα ρούχα από το πάτωμα, είναι αυτό το “μπάσκετ με άπλυτα”. Ενθάρρυνέ το, να “σκοράρει” στο καλάθι με ανταμοιβή πόντους για κάθε είδος ένδυσης που θα μπαίνει εύστοχα μέσα (πουκάμισα 1 πόντους, κάλτσες 2 πόντοι κλπ).

Σε μικρότερα παιδιά, μπορεί να φανεί σαν καλή ευκαιρία για μαθησιακή διαδικασία. Βάλτο να συγκεντρώσει τα πράγματα ανα χρώμα και πες του μπράβο, όταν το κάνει σωστά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ¨και τις κατηγορίες “μέγεθος” και το “σχήμα” για τους πιο μικρούς μας φίλους. Η ίδια τεχνική, μπορεί να εφαρμοστεί και για το μάζεμα των παιχνιδιών ή των βιβλίων.

Χρησιμοποίησε ετικέτες
Αν ο χώρος είναι μικρός ή χρειάζεσαι λεπτομερή οργάνωση, σκέψου την πιθανότητα αγοράς μερικών οικονομικών πλαστικών δοχείων. Ονόμασε τον κάθε κάδο με μια εικόνα που θα περιγράφει την χρησιμότητά του. Αυτό θα βοηθήσει την εξάλειψη του επιχειρήματος “Δεν ξέρω πού πηγαίνει”.

Κάνε το καθημερινή συνήθεια: Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (πχ. 30 λεπτά πριν πάει για ύπνο) ως το χρόνο που προορίζεται για τον καθαρισμό του υπνοδωματίου ή του παιδότοπού του. Ο καθημερινός καθαρισμός του δωματίου είναι πολύ πιο εύκολος και αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να ολοκληρωθεί η ημέρα!


Πηγή: govastileto.gr