Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν νιώθει άνετα στο σπίτι;

Τα παιδιά και η προσωπικότητά τους επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο που είναι οργανωμένο το περιβάλλον όπου ζουν και κινούνται.

Προσπαθούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και συνέχεια τα μαλώνουν. Αγγίζουν τα διάφορα αντικείμενα και τους φωνάζουν να πάρουν τα χέρια τους από εκεί. Παίζουν σε λάθος μέρος με αποτέλεσμα να τα επιπλήττουν και να τα στέλνουν στο δωμάτιό τους. Τα παιδιά αυτά βιώνουν καθημερινά δύο αρνητικά συναισθήματα: αποτυχία και άρνηση, που και τα δύο αποδεικνύονται καταστροφικά για την ομαλή εξέλιξή του.

Βοηθήστε, λοιπόν, τα παιδιά να νιώσουν άνετα μέσα στο σπίτι, διαμορφώνοντας κατάλληλα το περιβάλλον τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν σωστά, χωρίς να βομβαρδίζονται καθημερινά με απαγορεύσεις και επιπλήξεις.

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μεγάλο σπίτι για να προσφέρεται σε κάθε παιδί σας ένα δικό του χώρο. Ένα παιδί δεν ζητάει πολλά, μονάχα μια μικρή γωνία που να ξέρει ότι είναι δική του. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει ένα χώρο που θα του ανήκει αποκλειστικά, όπου θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ένας τέτοιος χώρος του είναι απαραίτητος για να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να νιώσει ότι είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Επιπλέον, όπως και οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά κάθε ηλικίας απαιτούν την ίδια μεταχείριση και διακριτικότητα από τους γύρω τους. Η διακριτική συμπεριφορά δείχνει στα παιδιά ότι τα υπολογίζετε σαν προσωπικότητες ξεχωριστές και ότι τα εκτιμάτε.


Πηγή: govastileto.gr