Η διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλά ασπράδια αυγών αυξάνει την τεστοστερόνη



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Η διατροφή του άνδρα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, συνεπώς οι διατροφικές του επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά του, όπως έδειξε νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Φλίντερς διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που τρώνε λίγα λιπαρά και πολλά ασπράδια αυγών είναι -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- πιο γόνιμοι.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως μία διατροφή υψηλή σε οποιοδήποτε είδος λίπους- συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών μονοκορεσμένων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο- επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης σε διάστημα πέντε ωρών μετά την κατανάλωσή τους. Έδειξε ακόμα ότι όταν ο άνδρας τρώει πολλά ασπράδια αυγών και τυρόγαλο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο και περίπου το ένα στα 4 ζευγάρια είναι υπογόνιμο.

Τα αίτια της υπογονιμότητας ποικίλουν. Το 20-30% των προβλημάτων αποδίδεται μόνο στον ανδρικό παράγοντα.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν αμφιλεγόμενες ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και το "υγιές" μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής) τις πέντε πρώτες ώρες μετά την κατανάλωσή του.

"Υποθέτουμε ότι τα "καλά” λίπη και τα "κακά” λίπη δρουν όπως ξέρουμε, αλλά μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το είδος του λίπους δεν είχε καμία σημασία. Η ίδια ποσότητα "καλού” και "κακού” λίπους μείωσε σημαντικά την παραγωγή τεστοστερόνης τις πέντε πρώτες ώρες μετά την κατανάλωσή του”, είπε η επικεφαλής της έρευνας Dr Karma Pearce.

Ενώ οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι έχουν εξετάσει μόνο ορισμένα θρεπτικά συστατικά και ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά όταν μελετηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα διατροφής, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το γρήγορο φαγητό (fast food) προκαλεί μείωση 25% στην τεστοστερόνη του ορού μέσα σε μία ώρα μετά την κατανάλωσή του και τα επίπεδά της παραμένουν χαμηλά για 4 ώρες.

Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση λευκώματος – της πρωτεΐνης στα ασπράδια αυγού – τετραπλασίασε τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η λευκωματίνη σε συνδυασμό με το "κακό” κορεσμένο λίπος, εξουδετέρωσε σε κάποιο βαθμό την επίδραση των "κακών” λιπαρών στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Για να διαπιστώσουν πως επηρεάζει η διατροφή τα επίπεδα τεστοστερόνης, οι ερευνητές μελέτησαν οκτώ διαφορετικά πρωτόκολλα διατροφής και έκαναν τέσσερις αναλύσεις αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα των ορμονών πριν το φαγητό και κάθε ώρα μετά για πέντε ώρες.

Η άποψή μου
Η μελέτη δείχνει πως η διατροφή του άνδρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης και τη γονιμότητά του. Φάνηκε ότι η μειωμένη κατανάλωση λιπαρών και η αυξημένη κατανάλωση ασπραδιών μπορεί να αυξήσει βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Δεν μελετήθηκε όμως η επίδραση της διατροφής στα επίπεδα τεστοστερόνης μετά την πάροδο των πέντε ωρών και δεν γνωρίζουμε αν επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα ή ακόμα και σε υψηλότερα των φυσιολογικών επιπέδων. Δεν έχουμε στοιχεία μακροχρόνιας διατροφής και το πως επηρεάζουν την παραγωγή τεστοστερόνης και σπερματοζωαρίων (τα οποία χρειάζονται περίπου 75 ημέρες για να ωριμάσουν).


Πηγή: Capital.gr