Χριστούγεννα: ο Άγιος Βασίλης φέρνει και εγκυμοσύνες!



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.



Πολλές γυναίκες μετά τα Χριστούγεννα διαπιστώνουν ότι έμειναν έγκυοι. Γεννούν τον Σεπτέμβριο, που είναι ο μήνας με τις περισσότερες γεννήσεις σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μήνα του έτους.

Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι οι περισσότερες κυήσεις ξεκινούν τον Δεκέμβριο.

Το αυξημένο ποσοστό συλλήψεων τον Δεκέμβριο επηρεάζει όπως φαίνεται ο συνδυασμός τριών βασικών παραγόντων:
-καλύτερη ποιότητα σπερματοζωαρίων
-αυξημένη δεκτικότητα των ωαρίων
-μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα τον χειμώνα

Όταν μελετήθηκε πως συνδέεται η αλλαγή των εποχών με τα ποσοστά συλλήψεων φάνηκε ότι:
-η ποιότητα του σπέρματος είναι πολλές φορές χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
-η διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τη λειτουργία της πρόσθιας υπόφυσης και των ωοθηκών
-αλλάζει η ποιότητα των ωαρίων και της δεκτικότητας της μήτρας

Οι βιολογικές αλλαγές δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που πολλές εγκυμοσύνες ξεκινούν τον χειμώνα. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει φανεί ότι συμβάλλει στην απόφαση των ζευγαριών να περάσουν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. Η χαλαρότητα των διακοπών βοηθά σίγουρα το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά.

Αν και στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα αυξάνονται πολύ (σχεδόν διπλασιάζονται) οι πωλήσεις προφυλακτικών, έρευνες έδειξαν ότι τις γιορτινές ημέρες είναι περισσότεροι εκείνοι που τελικά κάνουν σεξ ακόμα και αν δεν έχουν πάρει προφυλάξεις.

Έρευνα των New York Times είχε δείξει ότι περισσότερα μωρά γεννιούνται στις 16 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Πιο πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρώτη στη λίστα με τις ημερομηνίες που γεννιούνται περισσότερα μωρά είναι η 9η Σεπτεμβρίου και δεύτερη η 19η Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία σύλληψης υπολογίζεται αντιστοίχως στις 17 και 27 Δεκεμβρίου.



Πηγή: Capital.gr