3 απρόσμενες συμβουλές για καλή υγεία



Τις βασικές συμβουλές για καλύτερη υγεία τις γνωρίζουμε – άσχετα αν τις ακολουθούμε πάντα ή όχι! Τα παρακάτω tips των ειδικών ακούγονται παράξενα, ωστόσο σχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία.

Μην πλένετε τα δόντια σας μετά το φαγητό

Για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια σας, μην τα βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό, ειδικά αν έχετε φάει ή πιει κάτι όξινο. Οι όξινες τροφές –τα εσπεριδοειδή, τα αθλητικά ροφήματα, οι ντομάτες, τα αναψυκτικά (και τα light και τα κανονικά)- μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών, επισημαίνει ο Howard R. Gamble, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής. Εάν βουρτσίσετε τα δόντια σας σε αυτή τη φάση μπορεί να επιταχυνθεί η επίδραση των οξέων στο σμάλτο και να διαβρωθεί το στρώμα της αδαμαντίνης από κάτω του. Ο Gamble προτείνει να περιμένετε 30-60 λεπτά μετά το φαγητό πριν πλύνετε τα δόντια σας.

Για να φάτε λιγότερο, φάτε περισσότερο!

Ένα σνακ των 100 θερμίδων στη μορφή υδατάνθρακα, π.χ. κουλουράκια ή κριτσίνια, μπορεί να φαίνεται καλή επιλογή, το πιθανότερο όμως είναι πως θα μας κάνει να πεινάμε περισσότερο απ’ ότι αν τρώγαμε κάτι με περισσότερες φυτικές ίνες, σημειώνει η διαιτολόγος Amy Goodson, RD. "Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων υδατανθράκων προκαλεί έντονες αυξομειώσεις του σακχάρου, οδηγώντας μας να αποζητάμε περισσότερους υδατάνθρακες". Η Goodson συστήνει να προτιμήσουμε για σνακ πρωτεΐνη όπως π.χ. φιστικοβούτυρο ή ένα κομμάτι τυρί μαζί με ένα φρούτο. "Θα πάρετε περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα, αλλά η πρωτεΐνη και τα λιπαρά θα σας κρατήσουν περισσότερη ώρα χορτάτους – και τελικά θα προσλάβετε λιγότερες θερμίδα στη διάρκεια της ημέρας.

Είστε κουρασμένοι; Μην πιείτε ενεργειακό ποτό!

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και πέντε φορές περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ, η τόνωση όμως που προσφέρουν είναι παροδική και συνοδεύεται με δυσάρεστες παρενέργειες όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία, εξηγεί η Goodson. Επιπλέον, συχνά τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ταυρίνης, ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, και πάνω από 50 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα (αυτό αντιστοιχεί σε 13 κ.γ.!). Η ζάχαρη θα ανεβάσει παροδικά το σάκχαρό σας, πολύ σύντομα όμως θα καταποντιστεί με αποτέλεσμα να νιώθετε νωθρότητα και ζαλάδα – και θα χρειαστείτε άλλο ένα ενεργειακό ποτό για να συνέλθετε.

Είστε φουσκωμένοι; Πιείτε νερό

Όταν είστε φουσκωμένοι μπορεί να σας φαίνεται ότι το νερό θα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα, συνήθως όμως βοηθάει, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος James Lee, MD. Εάν για παράδειγμα καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, τότε το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό για να λειτουργεί αποτελεσματικά. "Το νερό αναμιγνύεται με τις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες και τις μετατρέπει σε μία ουσία σαν ζελέ. Αυτό επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου και μειώνει την ενόχληση από το φούσκωμα". Η κατανάλωση νερού ανακουφίζει επίσης το φούσκωμα που προκαλείται από την αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας συγκρατεί το νερό που κυκλοφορεί, κάνοντάς σας να πρηστείτε.

Πηγή: Capital.gr