Η φαντασία είναι το «όπλο» των παιδιών

fiogf49gjkf0d

Τα παιδιά έχουν ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους, τη φαντασία! Ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να παίξει, να βρει ένα φίλο, να αλλάξει μία ιστορία, να ζωγραφίσει, να τραγουδήσει, να χορέψει…
Η φαντασία, κατά γενική ομολογία λοιπόν, βοηθάει τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο κόσμο των μεγάλων και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχετε ποτέ φανταστεί.

  • Βελτιώνουν το λεξιλόγιό τους! Τα παιδιά, που έχουν την τάση να παίζουν φανταστικά παιχνίδι ή να ακούνε περισσότερα παραμύθια, «χτίζουν» τελικά και ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν το κάνουν.
  • Αποκτούν έλεγχο. Μέσω των φανταστικών παιχνιδιών, καταφέρνουν να ελέγχουν περισσότερο τα συναισθήματά τους, είτε πρόκειται για φόβο, είτε για άγχος, είτε για λύπη.
  • Εξοικειώνονται στους κοινωνικούς κανόνες, μια κα φτιάχνουν στο μυαλό τους, φίλους, γειτονιές, παρέες κλπ, ακολουθούν κανόνες και παίζουν άλλους ρόλους κάθε φορά.
  • Επιλύουν προβλήματα. Με το να δημιουργούν φανταστικές καταστάσεις διδάσκονται να σκέφτονται δημιουργικά και στην πραγματική τους ζωή. Μία πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη φαντασία, καταφέρνουν να επιλύουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που τους τυχαίνουν στην ενήλικη ζωή τους.

Αύριο: "Τι μπορείτε να κάνετε εσείς, για να αναπτύξετε τη φαντασία του..."