Burger με μπιφτέκι κόκκινων φασολιών


Πόσο απολαυστικό είναι να βλέπεις vegan προϊόντα στο ράφι του super market να σου κάνουν τις συνταγές σου ακόμα πιο εύκολες (και νόστιμες);

Η αγαπημένη μας μαγιονέζα, πλέον κυκλοφορεί και σε vegan βερσιόν! Φτιάχνεται χωρίς αβγά, χωρίς γλουτένη και χωρίς συντηρητικά, ενώ είναι πεντανόστιμη και 100% κατάλληλη για vegans. Βέβαια, ακόμη και αν δεν ακολουθείς τέτοια διατροφή, αξίζει να τη δοκιμάσεις για τη σούπερ γεύση της, ενώ η σύστασή της την καθιστά ιδανική αν αυτή την εποχή ακολουθείς κάποια δίαιτα ή μια πιο ελαφριά διατροφή!

Μια κουταλιά της είναι αρκετή για να νοστιμίσει το πιο απλό τοστάκι, αλλά και για να «δέσει» οποιαδήποτε ζεστή ή κρύα σάλτσα, χαρίζοντάς της κρεμώδη υφή. Εγώ τη χρησιμοποιώ στη συνταγή για burger με μπιφτέκι κόκκινων φασολιών και μάλιστα με διπλό τρόπο: ως άλειμμα στα ελαφρώς ψημένα ψωμάκια του burger, αλλά και ως μυστικό συστατικό νοστιμάδας στη ζύμη των μπιφτεκιών! Στη συνταγή που ακολουθεί, τα υλικά είναι αρκετά για 4 μπιφτέκια.

Συστατικα

Για τα μπιφτέκια
  • 300 γρ. κόκκινα φασόλια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • ½ κρεμμύδι ξερό
  • 2 baby κολοκυθάκια
  • ½ γλυκοπατάτα
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 100 γρ. βρώμη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα vegan 
Για το στήσιμο 
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 8 κ.σ. μαγιονέζα vegan 
  • 4 φέτες τομάτας
  • 4 φύλλα από μαρούλι iceberg

Οδηγιες

Για τα μπιφτέκια
  • Περνάμε το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και τη γλυκοπατάτα από τον τρίφτη στο χοντρό.
  • Βάζουμε τη βρώμη στο μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει αλεύρι.
  • Προσθέτουμε στο μπλέντερ τις δύο κουταλιές μαγιονέζα vegan και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ανάλογα με τη χωρητικότητα του μπλέντερ, ίσως χρειαστεί να το κάνεις σε δύο δόσεις.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
  • Τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν για μισή ώρα.
  • Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια  ένταση.
  • Προσθέτουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για το στήσιμο
  • Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και έτσι όπως είναι ανοιχτά τα περνάμε από το τηγάνι να πάρουν λίγο χρώμα στο εσωτερικό τους.
  • Στη βάση βάζουμε τη μαγιονέζα vegan και συνεχίζουμε το μαρούλι, το μπιφτέκι και, τέλος, τη τομάτα.
  • Καπακώνουμε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρουμε ζεστό.


Πηγή: Cool Artisan