5 μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς



Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN?
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General
Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου


Ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού που εμπιστεύεστε, αρκεί να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Στα 20 ή τα 30 σας, δεν ήταν λίγες οι φορές που επιλέξατε να καταναλώσετε junk food, αντί για σπιτικό, υγιεινά μαγειρεμένο φαγητό. Ίσως τις δεκαετίες που προηγήθηκαν να κάνατε μια σειρά από εμμονικές καταχρήσεις και αμφισβητήσιμες επιλογές τρόπου ζωής και να παρακάμψατε τις ανάγκες του σώματός σας για δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή.

Τώρα μετανοείτε για τις "αμαρτίες” του παρελθόντος, αλλά το ερώτημα είναι… Μπορείτε να αποκαταστήσετε τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον οργανισμό σας; Μπορείτε να επαναφέρετε όργανα που άρχισαν να δυσλειτουργούν στην αρχική, υγιή τους κατάσταση υιοθετώντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας;

Η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη, όμως μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Harvard υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης είναι εφικτή. Οι συγκεκριμένες μελέτες εξέτασαν την επίδραση της διατροφής στην υγεία, καθώς και τις εντατικές γενικές μεταβολές του τρόπου ζωής και τη χρήση των φαρμάκων. Οι μελέτες αυτές μπορεί να δώσουν μια ελπίδα ότι μπορούν να αποκαταστηθούν μερικές από τις βλάβες των αρτηριών σας.

Σχετικά με τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις ο στόχος θα πρέπει να είναι η διακοπή της εξέλιξης των παθήσεων αυτών, αλλά και η πρόληψη των συνεπειών τους, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής, η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής όταν απαιτείται, μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου πρόκλησης αρνητικών συνεπειών για την υγεία. Με τις σωστές παρεμβάσεις, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων έως 80%.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Μέσω δοκιμασμένων στρατηγικών (τις οποίες μπορεί να έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν) και της βοήθειας του ειδικού που εμπιστεύεστε.

Μην αγνοείτε τη διατροφή σας

Κάντε τις καταλληλότερες διατροφικές επιλογές και αποφύγετε την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Η μεσογειακή διατροφή, αποτελεί ένα πρότυπο διατροφικού πρωτοκόλλου παγκοσμίως και έχει συνδεθεί με τη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου. Η δίαιτα DASH [Dietary Approaches to Stop Hypertension - Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης] και διάφορες άλλες διατροφικές προσεγγίσεις είναι επίσης αποτελεσματικές, όμως πρέπει να εφαρμόζονται με την εποπτεία του κλινικού διαιτολόγου σας.

Μειώστε τη χοληστερόλη σας

Η ρύθμιση των τιμών της χοληστερίνης σας ξεκινά με την προϋπόθεση ότι είστε τυπικοί και κάνετε το ετήσιο check-up, έτσι ώστε να γνωρίζετε αν υπάρχει πρόβλημα. Εάν η χοληστερόλη σας είναι υψηλή, αξίζει να εξετάσετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είτε πρόκειται για διαιτητικές αλλαγές, είτε για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής εάν το συστήσει ο γιατρός σας.

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας, ανανέωσε πρόσφατα τις οδηγίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ουσιαστικά τα όρια της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 130/80 από 140/90. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι κάτω από 140/90 αλλά πολύ κοντά στα νέα όρια της υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί, όντας σωματικά δραστήριοι και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, δώστε προσοχή υπάρχει σχέση μεταξύ της μέτριας αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ελέγξτε το βάρος σας και δραστηριοποιηθείτε.

Ένας ακόμα τρόπος μείωσης της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η διατήρηση υγιούς βάρους και η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας. Αυτά τα δύο βήματα θα μειώσουν, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, οπότε η πρόληψη πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το έχετε ξανακούσει, αλλά είναι αναγκαίο να το επισημάνουμε ξανά. Εάν καπνίζετε, κάντε τα σωστά βήματα για να απεξαρτηθείτε τώρα.

Και μην ξεχνάτε, ότι δεν είναι αργά να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα, να τροποποιήσετε την διατροφική σας συμπεριφορά ή να γίνετε σωματικά πιο δραστήριοι. Μπορεί να μην είστε σε θέση να γίνετε δρομείς μαραθωνίου, αλλά με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να κάνετε αξιοπρεπείς προσπάθειες ολιγόλεπτου καθημερινού τρεξίματος για καλύτερη υγεία.

Πιστέψτε στον εαυτό σας και ζήστε καλύτερα.

Πηγή: Capital.gr