Δουλειά γραφείου; Ώρα για γυμναστική



Το άρθρο επιμελείται η Ιωάννα Λαουμτζή, Leading Trainer / Owner of IL Exclusive Fitness (www.ioannalaoumtzi.gr)

Εάν αισθάνεστε δυσκαμψία και πόνους στα ισχία, τους μηρούς, τους ώμους, το στήθος ή τον αυχένα, αυτό συμβαίνει επειδή κάθεστε στην εργασία σας με λάθος στάση σώματος. Η πολύωρη παραμονή σε αυτή τη θέση κάνει τους μύες και τις αρθρώσεις να "κολλάνε". Αν κάθεστε από 6 έως 12 ώρες σε μία καρέκλα, θέτετε την υγεία της πλάτης σας και όχι μόνο σε κίνδυνο.

Όλο και περισσότερες μελέτες αναφέρουν πως η παρατεταμένη καθιστική ζωή, η οποία ορίζεται ως εκείνη που ξεπερνά το όριο των μόλις 3 ωρών την ημέρα, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για ποικίλα προβλήματα υγείας. Γι αυτό το λόγο προτείνω πιο συχνά διαλείμματα για περπάτημα και οργάνωση των γραφείων με τρόπο ο οποίος να ενθαρρύνει το περπάτημα.

Όταν καθόμαστε πολλή ώρα, ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα να χάνουμε πιο εύκολα τη συγκέντρωσή μας. Να βρίσκετε λοιπόν περισσότερες αφορμές για να σηκωθείτε.

Επίσης μόλις μία ημέρα συνεχόμενου "καθισιού" μπορεί να μειώσει δραματικά τη δραστηριότητα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας, γεγονός που μας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Γι αυτό το λόγο ένα μπουκαλάκι νερό, πάντα μαζί μας. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, αυξάνεται το σάκχαρο και η ινσουλίνη δεν χρησιμοποιείται σωστά από το σώμα.

Είστε "κολλημένοι" στο γραφείο; Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις:
1) Άσκηση για ενεργοποίση των μηρών. Τεντώστε ένα ένα πόδι προς τα εμπρός και κρατήστε το ίσιο, σηκώνοντάς το από το έδαφος. Κάντε 30 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

2) Άσκηση για ενεργοποίση της κοιλιάς. Από την ίδια θέση γείρετε προς τα πίσω, σφίξετε την κοιλιά σας και σηκώσετε τα πόδια λίγα εκατοστά από το δάπεδο. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και κατεβάστε τα πόδια σας. Κάντε 10 με 20 επαναλήψεις.

3) Άσκηση ισορροπίας. Κάθε φορά που πρέπει να σηκωθείτε από την καρέκλα, να προσπαθείτε να σηκώνεστε με το ένα πόδι και από αυτή τη θέση προσπαθήστε να ισορροπήσετε για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε και με το άλλο πόδι.

4) Άσκηση για όλο το σώμα. Αν μπορέσετε να κλέψετε 30’’ και να αποχωριστείτε το γραφείο σας τότε κάντε μία ‘’σανίδα’’. Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα και στηριχτείτε στους αγκώνες.

Με τα δύο πόδια τεντωμένα πίσω, κάντε flex τα πέλματα. Πατήστε με δύναμη στα δάχτυλα των ποδιών και σπρώξτε ώστε τα γόνατα να ξεκολλήσουν από το έδαφος και το κεφάλι σας να έρθει σε ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη. Φανταστείτε ότι δημιουργείτε μια ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τα πέλματα. Αν έχετε ήδη μεγάλη ευαισθησία στη μέση, ανεβάστε ελάχιστα πιο ψηλά τη λεκάνη, ώστε να μην είναι τελείως σε ευθεία το σώμα.
Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα.

Ξεχάστε το ασανσέρ
Χρησιμοποιείστε μόνο τις σκάλες για να γυμνάσετε τους μυς των ποδιών σας και με αυτό το τρόπο να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο συχνά γίνεται μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, απλώς και μόνο για άσκηση.

Extra info
Για να βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας στη καρέκλα λάβετε υπ’ όψη τα εξής:
-Στην όρθια θέση η πλάτη πρέπει να είναι ίσια και το κεφάλι να κοιτάζει προς τα εμπρός, χωρίς να υπάρχει κάμψη της πλάτης.
-Το γραφείο πρέπει να είναι αρκετά ψηλό και να υπάρχει χώρος για τα πόδια, ώστε να κάθεστε αρκετά κοντά, με ίσια την πλάτη και να εργάζεστε άνετα. Ο χώρος για τα πόδια κάτω από την επιφάνεια εργασίας είναι απαραίτητος ώστε να κινούνται ελεύθερα.
-Η καρέκλα του γραφείου πρέπει να έχει στήριγμα στη μέση.

Πηγή: Capital.gr