Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην έχουμε έλλειψη βιταμίνης Β12



Η Β12 ή κοβαλαμίνη είναι μια βασική βιταμίνη, που είναι απαραίτητη στο σώμα μας αλλά δεν μπορεί να τη συνθέσει μόνο του. Έχει πολλούς ρόλους στη λειτουργία του οργανισμού μας, ανάμεσά τους είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων ενώ χρειάζεται για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA!

Προλαμβάνει την αναιμία


Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό. Τα χαμηλά επίπεδά της προκαλούν μείωση στο σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν ομαλά. (Διαβάστε εδώ στα αγγλικά την έρευνα για την βιταμίνη Β12 και την αναιμία όπως δημοσιεύτηκε στο PubMedHealth.) Ενώ τα υγιή ερυρθά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρογγυλά, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 γίνονται πιο μεγάλα και το σχήμα τους γίνεται ωοειδές (οβάλ). Εξαιτίας του μεγαλύτερου και ακανόνιστου σχήματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφερθούν με τον απαραίτητο ρυθμό από τον μυελό των οστών στο κυκλοφορικό, προκαλώντας μεγαλοβλαστική αναιμία. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθεις είναι έντονη κόπωση και αδυναμία.

Για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης


Μελέτη σε πάνω από 2.500 ενήλικες έδειξαν πως άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης Β12 είχαν επίσης χαμηλότερη οστική πυκνότητα. (Διαβάστε εδώ στα αγγλικά την έρευνα για την βιταμίνη Β12 και την οστική πυκνότητα όπως δημοσιεύτηκε στο PubMed.gov). Η χαμηλή οστική πυκνότητα αυξάνει τις πιθανότητες για κατάγματα και για οστεοπόρωση, ειδικά στις γυναίκες.

Προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη


Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν πως η επαρκής ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν σωστά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του εμβρύου. Μαζί με το φολικό οξύ, η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο US National Library of Medicine National Institutes of Health (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ στα αγγλικά) τονίζει τη συνέργεια των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών για μια υγιή εγκυμοσύνη. Τονίζει μάλιστα πως γυναίκες με επίπεδα βιταμίνης Β12 χαμηλότερα από 250 mg/dL ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να γεννήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία, συγκριτικά με εκείνες που είχαν επαρκείς ποσότητες, περίπου 400 mg/dL.


Πηγή: Capital.gr