Δεν έχετε ερωτική διάθεση; Δοκιμάστε αυτή τη "θεραπεία"!




Εάν νιώθετε πως έχετε πεσμένη ερωτική επιθυμία, μία νέα μικρή ιταλική μελέτη προτείνει μία εύκολη και εφικτή λύση: τη φωτοθεραπεία. Στη μελέτη συμμετείχαν 38 άντρες με διαγνωσμένη διαταραχή ελλειμματικής ερωτικής επιθυμίας ή διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης – δύο καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ. Οι επιστήμονες έβαλαν τους μισούς άντρες σε διαδικασία φωτοθεραπείας με έντονο φως.

Για 30 λεπτά κάθε πρωί, οι άντρες της ομάδας κάθονταν μπροστά σε ένα φωτεινό κουτί που τους εξέθετε σε 10.000 lux φωτός. (Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να φτάσει τα 100.000 lux και το φως μια συννεφιασμένη μέρα είναι περίπου 1.000 lux.)

Μετά από δύο εβδομάδες, οι άντρες που έκαναν τη φωτοθεραπεία ανέφεραν ποσοστά σεξουαλικής ικανοποίησης που ήταν τρεις φορές υψηλότερα απ' όταν ξεκίνησε το πείραμα. Οι άντρες της άλλης ομάδας, που έκαναν μια θεραπεία placebo, είχαν πολύ μικρή διαφορά.

Οι άντρες από την ομάδα της φωτοθεραπείας είχαν επίσης αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης τους – ορμόνη που είναι σημαντική για την αύξηση της libido, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Andrea Fagiolini, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Σιένα. Όταν το σώμα εκτίθεται στο έντονο φως, παράγει μεγαλύτερη ποσότητας ενός χημικού, ορμόνης της ομάδας των γοναδοτροπινών (LH). Η αυξημένη LH μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης, συμπληρώνει η δρ Fagiolini.

Και παρότι για να έχει κανείς το συγκεκριμένο όφελος που αναφέρεται στη μελέτη χρειάζεται έκθεση στο ηλιακό φως στο βαθμό που αναπαράγει το φωτεινό κουτί (light box), η ερωτική σας διάθεση -και γενικότερα η διάθεσή σας- θα βελτιωθεί εάν καθιερώσετε να βγαίνετε κάθε μέρα για να περπατάτε 20-30 λεπτά στη γειτονιά σας ή κάνετε διάλειμμα σε ένα ηλιόλουστο πάρκο.

Πηγή: Capital.gr