"Κενό" στην ενημέρωση των νέων ασθενών με καρκίνο για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Οι έφηβοι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται λεπτομερώς για τις επιπτώσεις της θεραπείας του καρκίνου στη γονιμότητά τους, σύμφωνα με το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Teenage Cancer Trust.

Το ίδρυμα μελέτησε τις περιπτώσεις 242 καρκινοπαθών ηλικίας 16 έως 24 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν αν οι γιατροί τους τους ενημέρωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μη μπορέσουν να κάνουν παιδιά στο μέλλον εξαιτίας της θεραπείας για τον καρκίνου κι αν τους εξήγησαν τι έπρεπε να κάνουν για τη διατήρηση της γονιμότητας.

"Διαπιστώσαμε ότι πάνω από το ένα τέταρτο (29%) των νέων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο δεν είχαν μιλήσει με τον γιατρό τους για τη γονιμότητά τους, ενώ το 44% των νέων δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που τους δόθηκαν", είπε η Λουίζ Σόανς, διευθύντρια του ιδρύματος.

"Αυτό είναι απαράδεκτο και γι 'αυτό κάνουμε έκκληση να ενημερώνονται αναλυτικά όλοι οι νέοι άνθρωποι με καρκίνο για τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους από τους γιατρούς", είπε.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους: η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών, η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ενδομήτριο (τη "φόδρα” της μήτρας) και η καταστροφή του DNA των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας και της ποσότητας των σπερματοζωαρίων.

Το βρετανικό ίδρυμα εκτίμησε ότι το 15% των νέων με καρκίνο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα με τη γονιμότητά τους εξαιτίας της θεραπείας τους και ζητά την κάλυψη της κρυοσυντήρησης ωαρίων και σπερματοζωαρίων από το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων για την κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού για κορίτσια που παθαίνουν καρκίνο πριν αδιαθετήσουν για πρώτη φορά κι έτσι δεν έχουν ώριμα ωάρια για να τα συλλέξουν και να τα καταψύξουν οι γιατροί.

Το ίδρυμα κάλεσε το βρετανικό υπουργείο υγείας να διερευνήσει αν όντως υπάρχουν ανισότητες στην περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες για τη διατήρηση της γονιμότητας εξαρτάται ουσιαστικά τις τοπικές αρχές και τα κονδύλια που εγκρίνουν για κάθε σκοπό, άρα από τον τόπο κατοικίας των ασθενών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας της Βρετανίας (NICE) προβλέπουν ότι όλοι οι ασθενείς, όταν διαγνωστούν, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των θεραπειών του καρκίνου στη γονιμότητα τους και να έχουν ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες διατήρησης γονιμότητας.

Περίπου 1.600 νέες περιπτώσεις καρκίνου διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών κάθε χρόνο στη Βρετανία. Υπήρξε επίσης αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου στις ηλικίες 13-24 ετών από 233 σε 299 ανά εκατομμύριο (28%) από το 2001.

"Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο έχουν ήδη χάσει πολλά στη ζωή τους", δήλωσε η Δρ. Σόανς. "Δεν πρέπει να χάσουν και την ικανότητα να αποκτήσουν οικογένεια".

Πηγή: Capital.gr