Αυτά είναι τα μυστικά για να μην γίνει κακομαθημένο το παιδί σας


Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα παιδί δε γεννιέται κακομαθημένο.

Είναι μία βασική πληροφορία που πρέπει να αποθηκεύσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο να το δεχτείς, γιατί πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι υπεύθυνη για την κακή συμπεριφορά του παιδιού σου είσαι εσύ η ίδια.

– Βάλε όρια. Δεν είναι καταπίεση. Είναι επιτακτική ανάγκη και ένας τρόπος να κατανοήσει το παιδί που πρέπει να σταματούν τα «θέλω» του. Το να θέλει να αγοράσει το τελευταίο μοντέλο από ρούχα ή gadgets είναι λογικό, μόνο όταν δεν εκδηλώνει την επιθυμία αυτή κάθε μήνα. Και φυσικά, εκείνο το εκφράζει, γιατί ξέρει ότι θα του το πάρεις. Μήπως, λοιπόν, να του εξηγήσεις ότι είναι πολύ καλά με όλα αυτά που έχει ήδη στην ντουλάπα και στο γραφείο του;

– Θέσε έναν περιορισμό και τήρησε τον. Γιατί να το βάζεις τιμωρία, ενώ ξέρεις και εσύ η ίδια ότι την τελευταία στιγμή θα την ακυρώσεις; Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να το απειλείς ότι δε θα πάει στο πάρτι του κολλητού του, αν πρόκειται να το πας εσύ τελικά με το αυτοκίνητο σου. Επομένως, τήρησε τον περιορισμό σου ή αλλιώς σταμάτα να το βάζεις τιμωρία. Ίσως, να είναι και καλύτερο…

– Μην του λες «ναι», απλά γιατί βαριέσαι να συζητήσετε ένα θέμα. Ναι, έχεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά μετά μην απορείς, γιατί το παιδί σου κάνει το ένα και το άλλο. Του είχες πει «ναι». Απλά, δεν το θυμάσαι.

– Μην του εξηγείς γιατί πήρες την εκάστοτε απόφαση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκθέσεις τα επιχειρήματα σου σε ένα μικρό παιδί. Την πρώτη φορά που θα σε ρωτήσει, απάντα κοφτά και χωρίς να του δώσεις θάρρος να συνεχίσει τον μίτο των ερωτήσεων.

– Μη διαπραγματεύεστε. Καλώς ή κακώς, εσύ και ο μπαμπάς είστε οι αρχηγοί του σπιτιού και το παιδάκι ακολουθεί τις αποφάσεις. Στην αρχή, θα είναι δύσκολο. Στη συνέχεια, όμως, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.


Πηγή: govastileto.gr