Τρόποι να παρέχετε ηρεμία στο μωρό

Οι γονείς πασχίζουν πάντα για το καλύτερο για το παιδί και μια έκφανση αυτού είναι η μετάδοση ηρεμίας στο μωρό. Πώς όμως μπορεί αυτό να επιτευχθεί στην πράξη;

  • Οι αγκαλίτσες, τα φιλάκια και τα γλυκόλογα της μαμάς και του μπαμπά είναι πραγματικό βάλσαμο για το μωρό. Με αυτές τις εκδηλώσεις λατρείας από τα μοναδικά πρόσωπα που αναγνωρίζει ως οικεία, ηρεμεί και νιώθει λίγο πιο άνετα στη νέα πραγματικότητα που βιώνει.
  • Με το κλάμα, το μωρό εκφράζει τα συναισθήματά του, θετικά κι αρνητικά. Η από μέρους σας προσπάθεια κατανόησης της αιτίας του κλάματος θα λειτουργήσει καταπραϋντικά για την ψυχολογία του μωρού.
  • Όταν αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια συγκεκριμένο ρουτίνα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του, σαφώς και θα νιώθει πιο ήρεμο. Θα είναι μάλιστα ακόμα πιο χρήσιμο, όταν μεγαλώσει λίγο, να του λέτε τι πάτε να κάνετε κάθε φορά.
  • Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είσαστε όλη μέρα μαζί του, θα χρειαστεί να του εξηγείτε κάθε φορά ότι απλά θα λείψετε για λίγο και, για παράδειγμα, η γιαγιά και ο παππούς που θα το κρατήσουν, το αγαπούν το ίδιο. Αν νιώσει ότι απλά φεύγετε, θα χαλάσει τον κόσμο από τα κλάματα από το φόβο του.
  • Το μωρό αντιλαμβάνεται πότε η μαμά και ο μπαμπάς έχουν όρεξη ή πότε είναι κακόκεφοι. Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγχετε την κακή σας διάθεση και μην τη μεταφέρετε σε εκείνο και η ανασφάλειά του «χτυπήσει» κόκκινο.