Μάθετε το παιδί να λειτουργεί συνεργατικά

Σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο αναδεικνύει τον ατομισμό του ανθρώπου ως το ζητούμενο στη ζωή, εσείς θα πρέπει να κάνετε σαφές στο παιδί ότι το ομαδικό πνεύμα είναι αρετή. Δείτε κάποιους ενδεικτικούς τρόπους για να το καταφέρετε:

  • Να ζητάτε τη βοήθεια του παιδιού σε κάποιες απλές δουλειές του σπιτιού. Δεν είναι τόσο ότι θα έχετε επί της ουσίας βοήθεια, όσο ότι θα αρχίσει το παιδί να μπαίνει στη νοοτροπία της συνεργασίας και να καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα.
  • Όταν αγοράζετε παιχνίδια για το μικρό σας, φροντίστε να καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας από το να πάρετε κάποια που το κρατούν απλά μόνο του απασχολημένο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παζλ και τα επιτραπέζια.
  • Ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίησή του. Όσο πιο εξωστρεφές και κοινωνικό γίνει το παιδί, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να συνεργάζεται με τους φίλους του και θα νιώθει άνετα να προσφέρει ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου.
  • Βρείτε τρόπους, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να μοιράζεται πράγματα με άλλους ανθρώπους και όχι να τα θέλει όλα δικά του, ακόμα κι αν δεν του χρειάζονται.
  • Αν διαπιστώσετε ότι του αρέσουν τα ομαδικά αθλήματα, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ασχολείται με αυτά ή να το γράψετε σε κάποιο σύλλογο και ο λόγος είναι προφανής. Επειδή ακριβώς μιλάμε για ομαδικά αθλήματα, το πρώτο που διδάσκονται τα παιδιά είναι το πνεύμα της συνεργασίας.
  • Όπως στα πάντα, ο καλύτερος τρόπος να διδαχθεί κάτι το παιδί σας είναι βλέποντας εσάς μέσα στο σπίτι να το εφαρμόζετε πρώτοι, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Βλέποντας το παιδί ότι η μαμά και ο μπαμπάς συνεργάζονται αρμονικά στις δουλειές και τις λοιπές υποχρεώσεις για το σπιτικό, διαπιστώνει έμμεσα ότι η συνεργασία είναι κάτι πολύ καλό.