Πρώτα δόντια μωρού και επιπτώσεις στο θηλασμό

Όταν τα πρώτα δοντάκια κάνουν την εμφάνισή τους στο στοματάκι του μωρού, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούν δυσκολίες στο θηλασμό. Ας δούμε ορισμένες ενδεικτικά και τρόπους αντιμετώπισης από μέρους σας:

  • Μη σταματήσετε το θηλασμό επειδή βγάζει τα πρώτα του δοντάκια και παρουσιάζονται δυσκολίες. Έχουμε αναφέρει πολλάκις τα οφέλη του θηλασμού συγκριτικά με το γάλα του εμπορίου, οπότε το ζητούμενο είναι να βρείτε τρόπους ανακούφισής του και τρόπους να είναι ήρεμο όταν το ταΐζετε.
  • Επειδή ενδέχεται να επιζητήσει την ανακούφιση δαγκώνοντας τη θηλή σας, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε απότομα ή σπασμωδικά και απλά καθοδηγήστε το ήρεμα να συνεχίσει ομαλά το θηλασμό.
  • Μετά την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, φροντίστε να προλάβετε επανάληψη του φαινομένου με το να κάνετε μασάζ στα ούλα του μωρού σας λίγο πριν το θηλάσετε ή έστω να του δίνετε να δαγκώνει τα ειδικά παιχνίδια.
  • Γενικότερα, αν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του θηλασμού, δώστε του λίγο χρόνο και συνεχίστε να επιδιώκετε να θηλάσετε το μικρό σας. Μέχρι να το καταφέρετε, μια καλή ιδέα είναι να του δίνετε το γάλα με άλλον τρόπο.
  • Και φυσικά αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν καρπούς ή χρειαστείτε περισσότερες, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.