Πώς θα έχουν τα παιδιά σας υγιή σχέση με τα social media

Cyberbullying, ακατάλληλο διαδικτυακό περιεχόμενο, ο «πόλεμος των likes». Αυτά είναι μόλις μερικά από τα ζητήματα που μπορεί να μην απασχόλησαν ποτέ τους σημερινούς γονείς, αλλά πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών τους. Αυτή η πραγματικότητα προκαλεί στους γονείς μία διαρκής ανησυχία και ένα επίμονο ερώτημα: προκαλούν τα social media άγχος στα παιδιά μου; Ωστόσο, το να προσπαθήσουν να αποκόψουν τελείως τα παιδιά τους από τα social media σίγουρα δεν είναι η λύση. Είτε το θέλουμε είτε όχι, το Facebook, το Instagram και το YouTube αποτελούν μέρος της ζωής των παιδιών και εάν τους απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτά, τότε σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να κάνει κάθε γονιός, είναι να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του, μιλώντας ανοιχτά μαζί του και παρατηρώντας όσα συμβαίνουν. Καθώς δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες έχουν καταλήξει με σιγουριά στο ότι τα social media προκαλούν διαταραχές άγχους στα παιδιά, είναι στο χέρι του κάθε γονέα να παρακολουθεί τη σχέση του παιδιού του με τα social media. Περιηγηθείτε στον κόσμο των social media μαζί τους, παρατηρείστε και ρωτήστε τα πώς αισθάνονται. Τους προκαλούν χαρά και θετικά συναισθήματα ή θέλουν να κρατήσουν μια απόσταση αλλά δεν ξέρουν πώς; Ιδού μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν μία θετική και επωφελής σχέση με τα social media:

  • Ενθαρρύνετε τα να κάνουν ένα διάλειμμα. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τα πλήγωσε ή τα στεναχώρησε στα social media, συμβουλεύστε τα να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα μέχρι να νιώσουν καλύτερα.
  • Βοηθήστε τα να δουν όσα κρύβονται από πίσω. Όλοι μας προβάλλουμε μία τέλεια εικόνα στα social media. Υπενθυμίστε τους ότι οι περισσότεροι αφήνουν τα «άσχημα» πράγματα από έξω και πως ό,τι βλέπουν δεν είναι πάντα η αλήθεια.
  • Επενδύστε και σε φυσικές δραστηριότητες. Τα παιδιά θα μπορούσαν να ξαπλώνουν για ώρες κοιτώντας το Instagram, επομένως είναι στο χέρι σας να το αλλάξετε αυτό. Εξισορροπήστε τον χρόνο που περνούν στο Ίντερνετ με άλλες ασχολίες, άσκηση ή διάβασμα.
  • Μιλήστε μαζί τους για το πώς αισθάνονται. Μήπως το να κοιτάζουν λογαριασμούς άλλων τα κάνει να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους; Μιλήστε μαζί τους έγκαιρα και αντιμετωπίστε το παρέα.
  • Να είστε πάντα στο πλάι τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά σας να γνωρίζουν πως, ό,τι και εάν τους συμβεί, μπορούν να σας μιλήσουν ελεύθερα και χωρίς ντροπές.
  • Αναζητήστε βοήθεια. Εάν δείτε ανησυχητικά σημάδια, όπως συχνές αλλαγές στη διάθεσή τους, ότι δεν αντλούν ευχαρίστηση από καμία δραστηριότητα και ότι έχουν πονοκεφάλους ή πόνους, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. 
Πηγή: www.kidsatsafety.gr