Βιταμίνη D: Μειώνει κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με τη σημασία και το ρόλο της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, με πολλές και συνεχόμενες μελέτες να λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά ερευνητικά πεδία. Και ενώ σε διάφορους τομείς απαιτείται περεταίρω διερεύνηση, αυτό που είναι ήδη γνωστό -μεταξύ άλλων- είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι, σε πολλές μελέτες έχει διερευνηθεί η επίδραση χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D για τη μείωση της συνολικής θνησιμότητας. Μέχρι στιγμής λοιπόν, σε συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων μελετών ελέγχου, τα αποτελέσματα έδειχναν ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D είτε έχει μικρή επίδραση στη συνολική θνησιμότητα είτε όχι, με συνέπεια να δημιουργούνται επιφυλάξεις και ανάγκες για περαιτέρω διερεύνηση.

Τι νέο προσθέτει μια νέα μελέτη

Σε μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αμερική, έγινε μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των σχετικών διαθέσιμων μελετών χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D και μετα-ανάλυσης τους. Ως εκ τούτου, συγκεντρώθηκαν 21287 καταγραφές παρόμοιων ερευνών, από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι διπλότυπες (και έμειναν 15.588) και από αυτές πάλι αφαιρέθηκαν οι 15147 καθώς ποικίλαν στις μεταβλητές τους και έτσι προκαλούσαν ασυνέχεια στα δεδομένα. Από τις 500 περίπου που έμειναν, εξαιρέθηκαν όλες όσες δεν ήλεγχαν τη θνησιμότητα ή χρησιμοποιούσαν και άλλα συμπληρώματα ή δεν ήταν τυχαιοποιημένες ή αφορούσαν παιδιά κ.α. Παρέμειναν με αυτόν τον τρόπο 52 μελέτες που αφορούσαν πλέον συνολικά 75454 συμμετέχοντες για μετα-ανάλυση, αποτελώντας έτσι ένα πολύ ικανοποιητικό δείγμα σε αριθμό.

Αποτελέσματα

Στη συνολική θνησιμότητα (δηλαδή θνησιμότητα προερχόμενη από κάθε αίτιο) δεν φάνηκε κάποια στατιστικά σημαντική επίδραση της χορήγησης βιταμίνης D συμπληρωματικά στους συμμετέχοντες. Όμως, όπως παραδέχονται οι ίδιοι ερευνητές, αφενός δεν υπήρξε αρνητική συσχέτιση και αφετέρου υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί στη σύγκριση των ερευνών μεταξύ τους, με πιο σημαντικό περιορισμό αυτό της χρονικής διάρκειας παρατήρησης των συμμετεχόντων στις έρευνες, καθώς δεν υπήρχε περαιτέρω παρακολούθηση τους (follow up) σε αντίθεση με τις μελέτες ελέγχου θνησιμότητας από καρκίνο, όπου υπήρχε μακροχρόνια παρακολούθηση (>3 έτη) και, όπως θα δούμε παρακάτω υπήρχαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Βιταμίνη D και θνησιμότητα από καρκίνο

Εδώ τα ευρήματα έδειξαν σαφή επίδραση της χορήγησης βιταμίνης D σε συμπλήρωμα, στη μείωση θνησιμότητας από καρκίνο κατά 16%. Αξιοσημείωτο είναι πως η επίδραση αυτή υπήρξε μόνο με τα συμπληρώματα D3 (χοληκαλσιφερόλη) και όχι με τα αντίστοιχα της D2 (εργοκαλσιφερόλη). Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αυτά «ταιριάζουν» με τα αποτελέσματα άλλων αντίστοιχων ερευνών μεγάλης κλίμακας, όπου μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι ανάλυσης.

Μακροχρόνιες επιδράσεις

Ένα άλλο εύρημα από την ανάλυση υποομάδων της τρέχουσας μελέτης, έδειξε ότι το όφελος από τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο παρατηρήθηκε σε δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης (περισσότερο από τρία έτη), αλλά όχι σε ασθενείς με μικρότερη διάρκεια παρακολούθησης. Αντιστοίχως, η συνολική θνησιμότητα (όχι μόνο από καρκίνο, αλλά από όλα τα αίτια) ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης. Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όχι σε βραχυπρόθεσμο.

Περιορισμοί μελέτης

Η δοσολογία της βιταμίνης D που χρησιμοποιήθηκε στις κλινικές δοκιμές που αξιολογήθηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν ποικίλη. Ακριβώς γιαυτό το λόγο δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα που να προσδιορίζει ποια είναι η επιθυμητή δοσολογία D3. Επίσης αν και περισσότεροι από 42000 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν επίπεδα 25OHD από 10 – 20 ng/ml (εμφάνιζαν δηλαδή έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D) υπήρξαν περιορισμένα μακροχρόνια δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα της 25OHD. Αυτές οι 2 παράμετροι σίγουρα αξίζει να συνυπολογιστούν περισσότερο σε μελλοντικές έρευνες.

Συμπερασματικά

Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D3 θεωρείται τα τελευταία χρόνια ως μια πιθανή στρατηγική για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η χρήση κατάλληλου δοσολογικά, συμπληρώματος βιταμίνης D3 συστηματικά και μακροπρόθεσμα διαφαίνεται ασφαλής και ίσως αποτελεί μέθοδο για την πιθανή μείωση της θνησιμότητας, από κάθε αίτιο. Η παρούσα μελέτη αποτελεί ορόσημο (βάσει του σχεδιασμού της) σχετικά με την επίδραση της D3 στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. 

Πηγή: www.diettv.gr