Διατροφική εκπαίδευση παιδιού

Θέλετε το παιδί σας να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες και να τρέφεται ισορροπημένα στη ζωή του. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν ενέργειες που λειτουργούν υποβοηθητικά και άλλες που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα:

  • Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε λίγο παραπάνω ή να καταναλώσουν κάτι που δεν είναι της αρεσκείας τους. Μπορεί να καταφέρετε να βολέψετε τη στιγμή με κάποιον τρόπο, όμως το σημαντικό είναι ότι θα αποκτήσουν γενικότερη απέχθεια προς το συγκεκριμένο φαγητό.
  • Μη δίνετε ανταλλάγματα στα παιδιά για να τρώνε το φαγητό τους και ιδιαίτερα κάποια που γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι βλαπτικά. Πρόκειται για αντιπαιδαγωγική μέθοδο, συν ότι ανταλλάγματα όπως περισσότερη ώρα τηλεόραση, γλυκά κτλ. είναι ανθυγιεινά!
  • Δώστε μεγάλη προσοχή στη δική σας συμπεριφορά όταν είναι μπροστά τα παιδιά και μην ξεχνάτε ότι λειτουργείτε ως πρότυπο για εκείνα στα πάντα. Αν δηλαδή αντιληφθούν ότι δεν τρώτε συγκεκριμένες τροφές ή καταναλώνετε πολύ μικρές ποσότητες από κάποιες άλλες, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, όσο κι αν θέλετε να τους αλλάξετε γνώμη λέγοντας "άλλο εσύ, άλλο εγώ".
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν σε απλά πράγματα που εντάσσονται στην προετοιμασία του φαγητού. Έτσι και θα εξοικειωθούν αβίαστα με πολλά και διαφορετικά φαγητά και αργά ή γρήγορα θα εκδηλώσουν την ανάγκη να δοκιμάσουν κάτι από αυτά.