Πώς επηρεάζει το κάθε χρώμα την ψυχολογία μας

Οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από τη χώρα τους, συσχετίζουν συνήθως τα χρώματα με τα ίδια συναισθήματα. Για παράδειγμα το κόκκινο με τον έρωτα και το θυμό, το πράσινο με τη φύση και το μαύρο με τη λύπη. Παρόλα αυτά, σε αυτή τη διεθνή «γλώσσα» των χρωμάτων υπάρχουν και εξαιρέσεις, ιδίως από τους Έλληνες, ενω έρευνα έχει δείξει πώς οι άνθρωποι αγαπούν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το φύλο τους. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), της Λοζάνης (Ελβετία) και του Μάιντς (Γερμανία), με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Royal Science Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με το Science και τη «Daily Mail», διοργάνωσαν online έρευνα με 711 συμμετέχοντες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν ποια από 20 διαφορετικά συναισθήματα συσχετίζουν με 12 χρώματα.

Τα χρώματα που εμπνέουν δυνατά συναισθήματα

Τρία χρώματα εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο: το κόκκινο, το μαύρο και το ροζ, ενώ το πιο «άχρωμο» συναισθηματικά χρώμα είναι το καφέ και στη συνέχεια το μωβ. Από όλα τα χρώματα, η στενότερη συναισθηματική «επένδυση» παγκοσμίως αφορά το κόκκινο χρώμα, λόγω της συσχέτισής του με τον έρωτα. Έντονη και καθολική είναι, επίσης, η αρνητική συναισθηματική «φόρτιση» του μαύρου, αλλά σε μικρότερη ένταση από ό,τι το κόκκινο.

Τα «καλά» και τα «κακά» χρώματα

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλα τα χρώματα θεωρούνται είτε «καλά» (σχετίζονται με θετικά συναισθήματα) είτε «κακά» (αρνητικά συναισθήματα), με τη χαρακτηριστική εξαίρεση του κόκκινου που συνδέεται τόσο με κάτι καλό (έρωτας-ευχαρίστηση) όσο και με κάτι κακό (θυμός-μίσος). Δύο χρώματα, το μωβ και το καφέ, δεν έχουν ούτε σαφή θετική ούτε σαφή αρνητική συναισθηματική απόχρωση. Θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το γαλάζιο, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο, ενώ αρνητικά το γκρι και το μαύρο. Ωστόσο υπάρχει και έρευνα που συσχετίζει την ψυχολογία κάποιου με το χρώμα που θα επιλέξει για το αυτοκίνητό του.

Πώς κρίνουν οι Έλληνες τα χρώματα

Οι Έλληνες είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν τόσο έντονα το γαλάζιο με την ανακούφιση και το ξαλάφρωμα. Επίσης, είναι οι μόνοι που σχετίζουν το μωβ πρωτίστως με τη λύπη. Όλες οι χώρες συνδέουν στενά το κίτρινο με τη χαρά, με μοναδική εξαίρεση τους Έλληνες. Από την άλλη, οι Γερμανοί συνδέουν το καφέ με την αηδία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ οι Κινέζοι είναι αυτοί που βλέπουν πιο αρνητικά το άσπρο (παραδοσιακά φοράνε άσπρα στις κηδείες τους). Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούν -με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης- να προβλέψουν με ποσοστό επιτυχίας 80% από ποια χώρα προέρχεται κάποιος, ανάλογα με τον τρόπο που συσχετίζει τα χρώματα με τα συναισθήματα. 

Πηγή: www.altsantiri.gr