Τι έχει το μωρό και κλαίει;

Και τι δε θα δίναμε να μπορούσε να μιλήσει το μωρό αντί να κλαίει και να προσπαθούμε να μαντέψουμε κάθε φορά τι έχει συμβεί. Επειδή όμως φυσικά και δε γίνεται, οφείλουμε να εντοπίζουμε τη γενεσιουργό αιτία του κλάματος:

  • Το πρώτο και προφανές είνα να βρεθείτε κοντά του για να διαπιστώσετε στην πράξη τι το ενοχλεί. Στην αρχή με πειραματισμό και στη συνέχεια μέσα από την εμπειρία θα μπορέσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας.
  • Όταν λέμε πειραματισμό, δεν εννοούμε να πασχίζετε τελείως στην τύχη να βρείτε γιατί κλαίει. Για παράδειγμα, αν είναι η ώρα του φαγητού ή του ύπνου, πρώτα πρέπει να πάει εκεί το μυαλό σας κ.ο.κ.
  • Από εκεί και πέρα, κάποια πράγματα μπορείτε να τα καταλάβετε με τη γλώσσα του σώματος του μωρού. Κάποιες κινήσεις ή εκφράσεις του προσώπου ενδέχεται να σας παραπέμψουν στην αιτία που οδήγησε το μωρό να κλάψει.
  • Θα υπάρξουν και φορές που το μωρό κλαίει απλά και μόνο για να του δώσετε σημασία. Με μια αγκαλιά, λίγα τρυφερά λογάκια και μερικά φιλάκια θα ηρεμήσει.
  • Τέλος, αν εξαντλήσετε κάθε πιθανότητα να σχετίζεται το κλάμα με βιοτική ανάγκη ή κάποια απλή ανησυχία που νιώθει και δε λέει να ηρεμήσει, ίσως είναι κάποιο παθολογικό αίτιο. Απευθυνθείτε λοιπόν στον παιδίατρο για τα περαιτέρω.