Ναι υπό όρους στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

Ναι υπό όρους ψήφισαν οι φαρμακοποιοί για τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία τους των σκευασμάτων υψηλού κόστους για τους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), «η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους για δύο κατηγορίες ασθενών, με μια σειρά από προϋποθέσεις που θα συζητηθούν με το Υπουργείο Υγείας». Όπως είχε ενημερώσει ο ΠΦΣ τα μέλη του πρόκειται για 59 φάρμακα, μόνο σε μορφή χαπιών, που προορίζονται για ασθενείς με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνολικά 89 ψήφους έλαβε η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ 25 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν κατά της διάθεσης των σκευασμάτων αυτών. Η ολοκλήρωση της έκτακτης Συνέλευσης του ΠΦΣ σήμερα έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο Υγείας ώστε να συνεχίσει να υλοποιεί μια μείζονα κυβερνητική δέσμευση, εκείνη για τη μείωση της ουράς της ντροπής, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, με τους δεκάδες πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, να περιμένουν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους μέσω των ιδιωτικών κλινικών και αντί να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία – τα φάρμακα τα παραλαμβάνουν οι υπάλληλοι των ιδιωτικών κλινικών.

Οι τέσσερις όροι των φαρμακοποιών

Στην απόφασή τους οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως έλαβαν υπόψη τους την ανάγκη στήριξη των ασθενών που ταλαιπωρούνται καθώς και την ανάγκη κοινωνικής προσφοράς από τον κλάδο τους. Ωστόσο, παραθέτουν και τις προϋποθέσεις που θα βάλουν στο τραπέζι των περαιτέρω συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δωρεάν διάθεση φαρμάκων αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθορισμός της επιστημονικής αμοιβής για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μηχανογραφικό σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία και διακοπή της διάθεσης φαρμάκων με υπηρεσίες courier, είναι το πλαίσιο της απόφασης που θα ανακοινώσουν οι φαρμακοποιοί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο ΠΦΣ ανακοίνωσε τα εξής:

  •  Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε τη δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για τη διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή.
  • Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία.
  • Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Σύμφωνα με όσα έχει ενημερώσει τα μέλη του ο ΠΦΣ η διαδικασία της δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους θα έχει ως εξής:

–O ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

–Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

–Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.

–Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.

–Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

– Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (και όχι της ΗΔΙΚΑ).

–Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το σκεύασμα, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία, και πάλι χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. 

Πηγή: www.ygeiamou.gr