Πλατυποδία στα παιδιά


Γράφει η Κλέλια Νικολοπούλου
Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια
Εmail: nklelia@gmail.com
www.physioatyourhome.com

Τι είναι η πλατυποδία;
Ο όρος πλατυποδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πλήρη έλλειψη ή ελάττωση του ύψους της ποδικής καμάρας. Η ποδική καμάρα είναι το τόξο στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Αρχικά όλα τα βρέφη έχουν πλατυποδία διότι η ποδική καμάρα διαμορφώνεται μετά την ηλικία των 3 χρόνων. Η πλατυποδία προκαλείται από χαλαρούς συνδέσμους μεταξύ των αρθρώσεων του πέλματος και την ύπαρξη λίπους μεταξύ των οστών του ποδιού.

Τύποι πλατυποδίας
Υπάρχουν δύο τύποι πλατυποδίας, η εύκαμπτη και η δύσκαμπτη.

Η εύκαμπτη πλατυποδία είναι ο πιο συχνός με διαφορά τύπος πλατυποδίας όπου και δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα. Η ποδική καμάρα είναι επίπεδη κατά την βάδιση και την όρθια στάση ενώ διαμορφώνεται στην καθιστή θέση όπου το πέλμα είναι χαλαρό ή όταν σταθούμε στις μύτες των ποδιών μας.

Από την άλλη πλευρά, η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι σπάνια και οφείλεται σε συνένωση των οστών του ποδιού. Είναι επώδυνη και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το παιδί σηκώνεται στις μύτες των ποδιών του δεν διαμορφώνεται η ποδική καμάρα. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται χειρουργική παρέμβαση για τον διαχωρισμό των οστών και κατόπιν φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση.

Διάγνωση
Η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται με την κλινική εξέταση του ποδιού. Για συμβουλευτική παρέμβαση μπορείτε αν απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας ή έναν εξειδικευμένο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή. Στις περιπτώσεις δύσκαμπτης πλατυποδίας απαιτούνται συνήθως περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες του άκρου ποδιού.

Θεραπεία
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η πλατυποδία είναι μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία, χορήγηση διορθωτικών παπουτσιών ή πάτων. Η σύγχρονη ιατρική υποστηρίζει ότι το 95% των παιδιών στην ηλικία μεταξύ των 1-6 χρόνων έχουν μειωμένη ποδική καμάρα η οποία αναπτύσσεται σταδιακά κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού. Μόνο το 5% των παιδιών δεν αναπτύσσει ποδική καμάρα μετά την ηλικία των 10 χρόνων.

Παρόλα αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει προβλήματα στο μέλλον όπως μυϊκό πόνο ή μειωμένη ισορροπία. Ωστόσο, εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα πόδια ή τα γόνατα, έχει μειωμένη ισορροπία ή μειωμένη αντοχή στο περπάτημα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής θα μπορέσει να αξιολογήσει το παιδί σας και να σας προσφέρει την κατάλληλη συμβουλή και θεραπευτική προσέγγιση.