7 διατροφικές συμβουλές για επίπεδη κοιλιά


"Μερικές φορές, κάποιες διατροφικές συμβουλές για επίπεδη κοιλιά που ακολουθούσες για καιρό ίσως δούλευαν εναντίον σου", αποκαλύπτει ο διατροφολόγος Alan Aragon. "Οι νέες έρευνες είναι γεμάτες από νέες γαστρονομικές στρατηγικές για τη συρρίκνωση της κοιλιάς", προσθέτει. Ποιες συμβουλές για επίπεδη κοιλιά να ακολουθήσετε; Διαβάστε παρακάτω.

Μάθετε τι είναι γεύμα και τι σνακ

Σε αντίθεση με όλα όσα έχετε ακούσει για τα πέντε γεύματα την ημέρα, αυτή η τακτική δεν ταιριάζει στον καθένα. Βρείτε τον δικό σας τρόπο και καταναλώστε λιγότερα και πιο ουσιαστικά γεύματα αν θέλετε. Μπορεί ο αριθμός των γευμάτων να μη μετράει, αλλά η ποσότητα είναι πολύ σημαντική. Σύμφωνα με ερευνητές του Purdue University, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συμπεριφορά μας είναι ότι τα σνακ έχουν μετατραπεί σε γεύματα και τα γεύματα σε γιορτές. Τα τελευταία 30 χρόνια, τα μεγέθη των σνακ έχουν αυξηθεί από τις 360 θερμίδες στις 580. Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος των σνακ που καταναλώνει μια γυναίκα δύο φορές την ημέρα, κυμαίνεται περίπου σε 500 θερμίδες την ημέρα, οπότε σε μόλις δύο εβδομάδες, αυτά τα σνακ–ανεξάρτητα από το πόσο "υγιεινά" είναι–μπορεί να συμβάλουν στην απόκτηση ενός επιπλέον κιλού.

Πείτε "ναι" στα λιπαρά

"Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση λιπαρών σε βοηθάει να αδυνατίσεις", δηλώνει ο Aragon. "Στην πραγματικότητα, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά ότι τα λιπαρά τρόφιμα πρέπει να αποτελούν το 20 με 35% των συνολικών θερμίδων σας", προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα σωστά λίπη–κυρίως μονοακόρεστα, όπως καρύδια, αβοκάντο και να κρατηθείτε μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Μια αναφορά στην επιθεώρηση "British Journal of Nutrition" έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν λίγο βάρος και σωματικό λίπος ακόμα και αν δεν άλλαξαν την πρόσληψη θερμίδων.

Μην τρελαίνεστε με τις θερμίδες

Σύμφωνα με τον ειδικό, ένα πλάνο υγιεινής διατροφής θα σας βοηθήσει να μείνετε πιστή στο στόχο σας. Αφήστε όμως κάτω το κομπιουτεράκι και μην υπολογίζετε την κάθε θερμίδα. Αυτό σας δημιουργεί άγχος, το οποίο μπορεί να ευνοήσει το κοιλιακό λίπος. Αντί να τρελαίνεστε, γεμίστε το πιάτο σας με τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο, αλλά να μπαίνετε με ευκολία στο στενό σας παντελόνι.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθρός σας

Σε αντίθεση με ότι υποστήριζε κάθε δίαιτα στη δεκαετία του ’90, οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθρός σας. Φυσικά και αν καταναλώσετε αρκετούς μπορεί να πάρετε βάρος, αλλά αυτό συμβαίνει με οποιαδήποτε τροφή. "Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό ισοζύγιο θερμίδων. Εάν τρώτε περισσότερο από ό,τι καίτε, οι αχρησιμοποίητες θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στην κοιλιά σας ή και αλλού, ανεξάρτητα από ποια τρόφιμα προέρχονται οι θερμίδες", τονίζει ο διαιτολόγος. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε υδατάνθρακες που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, ωμά φρούτα και λαχανικά. Επειδή αυτές οι τροφές θα σας γεμίσουν με φυτικές ίνες, είναι πιο εύκολο να τις καταναλώσετε σε ελεγχόμενες μερίδες απ’ ότι με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, και το ρύζι. 

Τα γαλακτοκομικά επιτρέπονται

Στην πραγματικότητα, αν τα αποκόψετε από τη διατροφή σας, μπορεί το σώμα σας να σημάνει τη δημιουργία περισσότερων λιποκυττάρων, σύμφωνα με μελέτη της επιθεώρησης "American Journal of Clinical Nutrition". Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ένωσης που ονομάζεται καλσιτριόλη και αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων λίπους. Παίρνοντας όμως επιπλέον ασβέστιο καταστέλλεις την καλσιτριόλη, η οποία διασπά το λίπος. Eπειδή όμως τα γαλακτοκομικά έχουν συνήθως αρκετές θερμίδες, περιορίστε τις ποσότητες ή προτιμήστε τα άπαχα.

Χάνετε κιλά, αλλά όχι πόντους;

"Αυτό συνήθως σημαίνει ότι δεν ακολουθείτε δυναμική προπόνηση ή δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη", επισημαίνει ο Aragon. Αρχίστε να σηκώνετε κάποια βάρη και προσθέστε 170 γραμμάρια άπαχου κρέατος στο γεύμα σας μετά την προπόνηση.

Μετά τη γυμναστική, πήγαινε για φαγητό

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για καταναλώσετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας–εφ ‘όσον αυτό είναι σε ένα λογικό μέγεθος. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μειωθεί τα αποθέματα καυσίμων του σώματος και τα τρόφιμα μπορούν να το βοηθήσουν να αναρρώσει. Επίσης, όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση ανάκαμψης, οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε, μπορεί να απορροφηθούν από το μυϊκό ιστό αντί από τον λιπώδη.

Πηγή: www.shape.gr