Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μπουσούλημα του μωρού

Το μπουσούλημα είναι η πρώτη μεγάλη κατάκτηση του μωρού. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει, ποιοι οι κυριότεροι τρόποι μπουσουλήματος και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Γενικά

Η πρώτη δυσκολία για το μωρό είναι να καταφέρει να συντονίσει στην κίνηση τα χέρια με τα πόδια. Τα μωρά αρχίζουν το μπουσούλημα κατά μέσο όρο μεταξύ 7 και 10 μηνών. Υπάρχουν περιπτώσεις που το καταφέρνουν λίγο νωρίτερα (στους 5 μήνες) ή αργότερα (στους 12 μήνες), ενώ ένα μικρό ποσοστό αρχίζει το περπάτημα χωρίς να έχει προηγουμένως μπουσουλήσει.

Συμβουλές

Είναι ανώφελο να πιέσετε το μωρό να μπουσουλήσει αν δεν είναι έτοιμο. Αντίθετα, είναι χρήσιμο από 3 μηνών να του δείξετε έμμεσα τον τρόπο να μπει στη διαδικασία. Φροντίστε να το βάζετε συχνά με την κοιλίτσα στο πάτωμα και να του δίνετε κίνητρο να μετακινηθεί για να πιάσει, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι που είναι στο οπτικό του πεδίο αλλά δεν το φτάνει με ένα απλό τέντωμα. Το πρώτο που θα καταφέρετε με αυτό τον τρόπο είναι να δυναμώσει τους μύες της πλάτης, κάτι που πρέπει απαραίτητα να έχει προηγηθεί του μπουσουλήματος. Όταν αρχίσει συστηματικά να μπουσουλάει, φροντίστε να καλύψετε πρίζες, αιχμηρές γωνίες και να βάλετε κάτι στα τζάμια του σπιτιού για να είναι ορατά από το μωρό. Επειδή το μωρό κοιτάζει μόνο το στόχο του και όχι πιθανά εμπόδια, εξασφαλίστε ότι το μπουσούλημα θα γίνεται μόνο σε ανοιχτό χώρο.

Τύποι μπουσουλήματος

  • Το μωρό έχει την κοιλιά στο έδαφος και κουνώντας χέρια και πόδια, μετακινείται ουσιαστικά σα να σέρνεται.
  • Το μωρό ακουμπάει χέρια και γόνατα στο έδαφος. Για να μπουσουλήσει, κουνάει αντίθετο χέρι και πόδι.
  • Το μωρό ακουμπάει χέρια και πατούσες στο έδαφος και τα πόδια είναι τεντωμένα. Για να μπουσουλήσει, κουνάει αντίθετο χέρι και πόδι.