Ποια λάθη κάνουμε στη γυμναστική και δεν τα ξέρουμε

Προσπαθήστε να μάθετε να διακρίνετε τις αξιόλογες από τις ξεπερασμένες και ανακριβείς συμβουλές για άσκηση–δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι μόλις ξυπνήσετε το πρωί

Η πραγματικότητα: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι όποτε νιώθετε μεγαλύτερη διάθεση για άσκηση ή όποτε έχετε το χρόνο να κάνετε μια αποτελεσματική προπόνηση. Κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως η πρωινή γυμναστική τους προσφέρει ένα δυνατό ξεκίνημα στην ημέρα τους, ενώ άλλοι λένε πως γυμνάζονται πιο αποτελεσματικά το βράδυ. Κανείς δεν κάνει λάθος, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα για την ώρα που αξίζει να θυμάστε. Αποφύγετε υψηλής έντασης προπονήσεις αργά το βράδυ επειδή αυτού του είδους η άσκηση απελευθερώνει χημικά στον εγκέφαλο που μπορεί να διαταράξουν τους κιρκαδικούς σας ρυθμούς και να σας δυσκολέψουν να αποκοιμηθείτε. Επίσης, αποφύγετε να γυμνάζεστε με άδειο ή με γεμάτο στομάχι. Είτε γυμνάζεστε το πρωί είτε μετά τη δουλειά, να έχετε κάτι μέσα στο στομάχι.

Αν ξεκινάτε τώρα την προπόνηση ενδυνάμωσης, ξεκινήστε με τα μηχανήματα

Η πραγματικότητα: Εάν δεν έχετε ιδέα τι να κάνετε με τα ελεύθερα βάρη, τα μηχανήματα ίσως σας φαίνονται ως η ασφαλής επιλογή, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι το καλύτερο που μπορείτε να επιλέξετε.Τα μηχανήματα με βάρη χρησιμοποιούν συστήματα με μοχλούς, τα οποία πρέπει να σχεδιαστούν για ένα συγκεκριμένο σωματότυπο και γενικά αυτός ο σωματότυπος είναι αντρικός. Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα μηχανήματα, μπορείτε να χαλάσετε την ευθυγράμμισή σας και να τραυματίσετε τις αρθρώσεις σας, ενώ επιπλέον δε σας αναγκάζουν να εμπλέξετε στην άσκηση τους σταθεροποιητικούς σας μυς. Προτιμήστε ελεύθερα βάρη για να ελέγχετε το εύρος της κίνησης και θα έχετε το πρόσθετο όφελος ότι δουλεύετε τον κορμό και βελτιώνετε την ισορροπία σας.

Γυμναστείτε σε υπερβολική ζέστη για να κάψετε περισσότερες θερμίδες

Η πραγματικότητα: Η αύξηση της θερμοκρασίας του δωματίου όπου γυμνάζεστε δεν αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που θα κάψετε. Η κατανάλωση θερμίδων καθορίζεται από την ενέργεια που παράγεται από την κίνηση του σωματικού σας βάρος κόντρα στη βαρύτητα. Και καθώς η αντίσταση από τη βαρύτητα δεν αλλάζει, η προπόνηση σε ένα ζεστό δωμάτιο δεν αυξάνει τις καύσεις σας. Τι γίνεται όμως με τη hot yoga, θα ρωτήσετε; Η σκέψη πίσω από αυτή την προπόνηση είναι πως οι μύες σας ζεσταίνονται πιο γρήγορα μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Είναι όμως και ευκολότερο, σε ακραίες θερμοκρασίες, να υπερβάλετε, οπότε πηγαίνετε τα πράγματα με το μαλακό και “ακούστε” τα όρια του σώματός σου.

Μη γυμνάζετε κάθε μέρα τις ίδιες μυικές ομάδες για να αποφύγετε την κόπωση

Η πραγματικότητα: Παρότι αληθεύει πως οι μύες σας χρειάζονται χρόνο ανάρρωσης, εάν εναλλάσσετε τις μέρες που κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης, έχετε ήδη καλύψει αυτή την περίοδο ανάρρωσης. Η αλήθεια είναι πως το σώμα σας δουλεύει σαν ένα εξάρτημα, οπότε χωρίζοντάς το σε “μέρη” που δε θα προπονήσετε, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ενώ επιπλέον σας στερεί το όφελος μιας ολοκληρωμένης προπόνησης. Εάν κάνετε καθίσματα, ενδυναμώνετε το κάτω μέρος του σώματος και δουλεύετε σε ένα βαθμό τον κορμό. Εάν κάνετε καθίσματα με πρέσα ώμων από πάνω, πιάνετε το κάτω μέρος του σώματος, όλο τον κορμό, τους ώμους και την πλάτη σας. Οι προπονήσεις για όλο το σώμα είναι απλά πιο αποτελεσματικές.

Να επιλέγετε πάντα ένα βάρος με το οποίο μπορείτε να κάνετε τουλάχιστον 12 επαναλήψεις

Η πραγματικότητα: Όχι, δε θα πρέπει να ξεκινάτε με ένα βάρος που ίσα που μπορείτε να σηκώσετε, αν όμως στοχεύετε σε μια πραγματική αλλαγή στους μυς σας, προκαλέστε τους. Το να σηκώνετε μεγαλύτερα βάρη για λιγότερες επαναλήψεις, βοηθά να κάψετε λίπος και δημιουργεί γράμμωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσπάθεια που απαιτείται για να σηκώσετε ένα βάρος που μπορείτε να κινήσετε 12 φορές είναι λιγότερη από την προσπάθεια που απαιτείται για να σηκώσετε ένα βάρος που μπορείτε να κινήσετε μόνο τρεις φορές. Εάν κανονικά κάνετε τρία σετ από 12 επαναλήψεις, δοκιμάστε να κάνετε έξι σετ από έξι επαναλήψεις. Εφόσον μπορείτε να μη χαλάτε τη στάση σας, θα κάνετε τους μυς σας να δουλεύουν πιο σκληρά.

Να γέρνετε μπροστά στο μηχάνημα με τις "σκάλες" ή στο ελλειπτικό για να σφίξουν οι γλουτοί σας

Η πραγματικότητα: Όπως και σε όλες τις ασκήσεις, η σωστή στάση σώματος είναι σημαντική. Στη μεγάλη πλειοψηφία, η σωστή στάση για την άσκηση που κάνετε δε θα είναι μία που απαιτεί να σκύβετε ή να γέρνετε. Γέρνοντας μπροστά σε αυτά τα μηχανήματα δε θα γυμνάζετε περισσότερο τους γλουτούς σας, αλλά θα μπορούσατε να ζορίσετε τη μέση σας και επίσης να ασκήσετε πολύ μεγάλη πίεση στα δάχτυλα των ποδιών, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα στα πέλματα. Τι να κάνετε; Σταθείτε ίσια, στάση που εμπλέκει τον κορμό σας (αυτό δεν ισχύει μόνο την ώρα της γυμναστικής) και ρίξτε το βάρος σας πίσω προς τις φτέρνες για να δουλέψετε τις μεγαλύτερες μυικές ομάδες. Για ακόμη πιο δυνατή άσκηση, μην κρατιέστε από τις λαβές και κουνήστε τα χέρια σας μπρος-πίσω. Η χρήση του κορμού σας εμπλέκει περισσότερους μυς (συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρειάζονται για την ισορροπία) και αυξάνει τις θερμίδες που καίτε.

Πηγή: www.shape.gr