Τι να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε

Για εσάς που έχετε απίστευτο άγχος ή χρόνια προβλήματα στον ύπνο, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε την ποιότητά του το συντομότερο δυνατόν:

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από πρόγραμμα στον ύπνο. Άρα λοιπόν καθιερώστε μια σχετικά στάνταρ ώρα που θα κοιμάστε το βράδυ και, όσο είναι στο χέρι σας, να συμπληρώνετε ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών για να ξεκουράζεστε. Έτσι, θα αποκτήσετε αυτό που λέμε βιολογικό ρολόϊ και θα έχετε λιγότερα προβλήματα ύπνου.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις ποσότητες πρόσληψης καφεΐνης μέσα στη μέρα. Αν πίνετε πολλούς καφέδες και άλλα διεγερτικά ροφήματα και θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε και η ποιότητα του ύπνου σας θα είναι κάκιστη.

Μην τρώτε βαριά ή μεγάλες ποσότητες το βράδυ. Εξίσου σημαντικό είναι να πάτε στο κρεβάτι όχι λιγότερο μετά από δυο ώρες μετά το φαγητό για να έχετε προλάβει να χωνέψετε.

Αν πρέπει να συμπληρώσετε ύπνο μέσα στη μέρα, προγραμματίστε το να γίνει νωρίς το μεσημέρι και όχι για πολλές ώρες. Γιατί μπορεί τελικά να σας πιάσει υπεράνταση το βράδυ και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.

Μη βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση πριν το βραδινό ύπνο και ιδανικά κλείστε την αρκετά πριν ξαπλώσετε, με δεδομένο ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει δε βοηθάει στη χαλάρωση.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, διαβάστε ένα βιβλίο ή καθίστε χαλαρά να συζητήσετε με το σύντροφό σας, ιδανικά με χαμηλό φωτισμό. Όλα παίζουν το ρόλο τους!

Όσο είναι εφικτό με βάση τις υποχρεώσεις σας, φροντίστε να γυμνάζεστε, καθώς η άσκηση μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, αδειάστε το μυαλό σας από "μαύρες" σκέψεις ή ανούσιες αναλύσεις. Το ζητούμενο είναι να χαλαρώσετε και όχι να κρατήσετε σε διέγερση τον εγκέφαλό σας!

Επειδή τα πάντα παίζουν το ρόλο τους, ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο και μια νορμάλ θερμοκρασία δωματίου θα βοηθήσουν σίγουρα στα προβλήματα ύπνου.