Με τι ανησυχούν οι γονείς για το νεογέννητο

Αυτά με τα οποία καλούνται και έχουν καθήκον να ασχοληθούν οι γονείς αναφορικά με τη φροντίδα του νεογέννητου, είναι άπειρα. Όπως άπειρο είναι και το άγχος τους, σε σημείο πολλές φορές να ανησυχούν ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα!

  • Πολύς λόγος γίνεται για τα μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του νεογέννητου. Παρά όμως το γεγονός ότι ο γιατρός ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να τα αγγίξετε, έτυχε να το κάνετε 1-2 φορές κατά λάθος και αγχωθήκατε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τον εγκέφαλο του μωρού σας, απλά και μόνο με ένα εκ παραδρομής περαστικό άγγιγμα των συγκεκριμένων σημείων.

  • Έχετε παρατηρήσει ότι έχει πολύ συχνά λόξιγκα και διερωτάστε μήπως δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Καλά θα κάνετε να ηρεμήσετε, αφού κανένας ειδικός δεν έχει επισημάνει κάποιον κίνδυνο ή κάτι μεμπτό εξαιτίας της συχνότητάς τους.

  • Μια άλλη περίπτωση που σας προκαλεί ανησυχία είναι τα συνεχή φτερνίσματα του μωρού, σε περίοδο που δεν έχει κρύο. Τα πράγματα είναι απλά: το νεογέννητο έχει μικρή μυτούλα, η οποία "βουλώνει" εύκολα, συν ότι ακόμα και ελάχιστη ποσότητα βλέννας να υπάρχει στα ρουθούνια του, είναι πιθανό να του προκαλέσει φτέρνισμα.

  • Δε θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι κλαίει με το παραμικρό, πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο ή ότι το κλάμα του διαρκεί πολύ. Κι όμως, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και των βιοτικών του αναγκών.

Φυσικά, με όλα τα παραπάνω δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπονοήσουμε ότι κακώς ανησυχείτε ή δεν πρέπει να κάνετε το ίδιο στο μέλλον. Απλά καλό είναι να έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι ορισμένες καταστάσεις είναι πιο «αθώες» από αυτό που πιστεύετε...