Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε παιδικά παιχνίδια

Και έρχεται εκείνη η αμήχανη στιγμή που είσαστε στο κατάστημα παιχνιδιών και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε για το παιδί σας. Πριν σας πιάσει ζαλάδα από την πληθώρα επιλογών, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στα κριτήρια καταλληλότητας που παραθέτουμε:

  • Το πρώτο κριτήριο είναι η ηλικία του παιδιού σας. Κάθε παιχνίδι αναγράφει πού απευθύνεται, οπότε δε χρειάζεται να μαντέψετε μόνοι σας.

  • Υπάρχει βέβαια περίπτωση το παιδί σας να είναι σε πιο προχωρημένο αναπτυξιακό στάδιο από την ηλικία του. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός, θα πρέπει να αγοράσετε ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες από του παιδιού σας.

  • Το επόμενο κριτήριο είναι η ασφάλεια. Αν το παιδί σας είναι κάτω από 3 ετών, προσέξτε να μην πάρετε παιχνίδια με μικρά ή αποσπώμενα αντικείμενα, αιχμηρές γωνίες και βέβαια να ελέγξετε ότι είναι καλά κατασκευασμένα.

  • Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να μην παράγουν εκκωφαντικούς θορύβους και να μη λειτουργούν με μπαταρίες που αποσπώνται εύκολα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

  • Καλά είναι τα παιχνίδια που απλά κρατούν το παιδί απασχολημένο και το ψυχαγωγούν, όμως ακόμα καλύτερα είναι εκείνα που το βοηθούν να αναπτύξει κάποιες δεξιότητες.

  • Ένα τελευταίο και όχι λιγότερο σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε οτιδήποτε, είναι να ταιριάζει στη γενικότερη φιλοσοφία σας. Μπορεί δηλαδή ένα παιχνίδι να είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού σας, όμως να το απορρίψετε επειδή, για παράδειγμα, προάγει λάθος πρότυπα.