"Όχι" στην καθημερινή προληπτική χρήση της ασπιρίνης

Εδώ και χρόνια, η ασπιρίνη έχει θεωρηθεί πανάκεια για την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων. Οι νέες συστάσεις, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν πρέπει να συνταγογραφείται στους περισσότερους ενήλικες που έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία, καθώς ο κίνδυνος σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος από τα πιθανά οφέλη.

Σπάνια ως προληπτικό μέτρο

Κατά συνέπεια, η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σπάνια ως προληπτικό μέτρο. Οι νέες οδηγίες των δύο αμερικανικών επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", μάλλον εξέπληξαν γιατρούς και ασθενείς, που είχαν πιστέψει στην ευρεία χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικού μέσου. Είχαν προηγηθεί έρευνες το 2018, σύμφωνα με τις οποίες η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη (έως 100 μιλιγκράμ τη μέρα) δε βοηθά τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, αντίθετα τους βάζει σε αιμορραγικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται ως μέσο πρόληψης σε άτομα άνω των 70 ετών ή σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και δεν έχουν κλινικές ενδείξεις εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Από την άλλη, άνθρωποι που είχαν υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν ή είχαν υποβληθεί σε διάνοιξης αρτηρίας, πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη.

Υγιεινός τρόπος ζωής αντί ασπιρίνης

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλευθεί το γιατρό του προτού ξεκινήσει ή σταματήσει την ασπιρίνη. Επισημαίνουν, επίσης, ότι αντί για ασπιρίνη, σε ό,τι αφορά την προστασία της καρδιάς, είναι καλό να προσέχει κανείς το σωματικό του βάρος και να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας το κάπνισμα και φροντίζοντας να ασκείται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, να τρώει υγιεινά, έχοντας στη διατροφή του πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

"Οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στη συνταγογράφηση της ασπιρίνης για ανθρώπους χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιώσει τις συνήθειες της ζωής ενός ανθρώπου και να ελέγξει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη του, αντί να συνιστά την ασπιρίνη, η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε ανθρώπους με το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και με χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας", δήλωσε ο δρ Ρότζερ Μπλούμενταλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Πηγή: www.in.gr