Ποιες στάσεις του σεξ να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Οι ερωτήσεις γύρω από το σεξ στρέφονται κυρίως στο κατά πόσο είναι καλό να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή αλλά και ποιες είναι οι ενδεδειγμένες στάσεις. Και ήρθε εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιείτε και οι δύο πως θα γίνετε γονείς! Αν μάλιστα ανήκετε σε εκείνους που είναι όνειρο ζωής η απόκτηση παιδιών, θεωρείτε πως η ζωή σας χαμογελά!

Δυστυχώς όμως η ερωτική σας ζωή μπορεί να χάσει το…χαμόγελό της μέσα από την άγνοια και το φόβο που μπορούν να την καταστείλουν, καθώς το ζευγάρι σκέφτεται πως η σεξουαλική επαφή και–κυρίως η διείσδυση–μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, άρα και την υγεία του μωρού τους. Έτσι, συχνά οι ερωτήσεις γύρω από το σεξ στρέφονται στο κατά πόσο είναι καλό να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή αλλά και ποιες είναι οι ενδεδειγμένες στάσεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν λέγοντας πως ενδεδειγμένες σεξουαλικές στάσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι πρώτα από όλα η εγκυμοσύνη να εξελίσσεται ομαλά–γεγονός που θα το επιβεβαιώσει ο γυναικολόγος και κατά δεύτερον να υπάρχει ερωτική επιθυμία και όρεξη για σεξ.

Άλλη κυρίαρχη αγωνία είναι το θέμα της γυναικείας κορύφωσης, δηλαδή αν το έμβρυο κινδυνεύει λόγω των συσπάσεων που προκαλούνται στη διάρκεια του οργασμού, όπου η απάντηση είναι και πάλι "όχι". Οι στάσεις λοιπόν που…απαγορεύονται έχουν να κάνουν κυρίως με το μέγεθος της κοιλίτσας, όπου προς τους τελευταίους μήνες δε βολεύεται εύκολα η εγκυμονούσα–5ος/6ος μήνας και μετά. Έτσι, δε θα είναι εύκολο να συνεχίσετε με την ιεραποστολική στάση, για ευνόητους λόγους. Θα εξαρτηθεί από εσάς κυρίως να βρείτε στάσεις που νιώθετε άνετα και βολικά μέσα από τη δοκιμή και τον πειραματισμό. Βέβαια, αν πριν μείνετε έγκυος κάνατε έντονο και παθιασμένο σεξ, τώρα θα χρειαστεί να το προσαρμόσετε σε κάτι λίγο πιο ήπιο, χωρίς όμως να στερηθείτε το πάθος!

Υπάρχουν τελικά απαγορεύσεις;

Λίγα "απαγορεύεται" μπορούν να υπάρξουν και σχετίζονται για παράδειγμα με το αν ο σύντροφος έχει στοματικό έρπητα, όπου καλύτερα να αφήσετε το στοματικό σεξ στην άκρη. Αν επίσης σας άρεσε το πρωκτικό (εννοείται πάντα με προφυλακτικό, ασχέτως αν είστε ή όχι έγκυος) και έχετε αιμορροΐδες που συνήθως στην εγκυμοσύνη επιδεινώνονται, το σεξ γίνεται επώδυνο. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι και τόσο...μονογαμικός, επίσης καλό είναι να λάβετε μέτρα προφύλαξης, εφόσον τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν εξαιρέσεις επειδή είστε έγκυος! Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν λόγοι που θα διακόψετε την ερωτική σας ζωή, ούτε ιδιαίτερα πράγματα και στάσεις που θα αποφύγετε λόγω της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, χρειάζεται να τη συνεχίσετε καθώς είναι πολύτιμη για τη μεταξύ σας σχέση και την ψυχοσεξουαλική σας ισορροπία. 

Πηγή: www.iator.gr