Παιδικός τραυλισμός και αντιμετώπιση

Ο τραυλισμός χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην εκφορά λόγου. Τα πρώτα σημάδια φαίνονται από νωρίς και μπορεί να υπάρξει κάποια βελτίωση μέσα από λογοθεραπεία. Το mother.gr καταγράφει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τραυλισμό των παιδιών:

Κατά τα φαινόμενα, ο τραυλισμός έχει κληρονομική προέλευση και παρατηρείται πιο συχνά στα αγόρια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο και εξωγενείς παράγοντες ή ότι δεν αφορά τα κορίτσια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, ο τραυλισμός είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας σε κάποιο από τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Τα πρώτα σημάδια τραυλισμού εκδηλώνονται όταν το παιδί περνάει από το στάδιο που μπορεί να χρησιμοποιεί μικρές φράσεις σε αυτό που παράγει ολόκληρες προτάσεις. Δεν είναι βέβαιο πως όταν ένα παιδί παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια τραυλισμού, το πρόβλημα παγιώνεται.

Κάποια από αυτά, χωρίς κάποια παρέμβαση, καταφέρνουν να αποκτήσουν κανονική εκφορά λόγου, ενώ κάποια άλλα συνεχίζουν να τραυλίζουν. Να πούμε ότι υπάρχουν διάφορα στάδια τραυλισμού, ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Επίσης, η συναισθηματική του κατάσταση βελτιώνει ή επιδεινώνει το πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή. Ακολουθώντας θεραπεία σε λογοθεραπευτή, το παιδί έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την άρθρωσή του, όμως καλό είναι οι απαιτήσεις των γονιών να είναι σε ρεαλιστικά επίπεδα για να μην υπάρξει απογοήτευση. Όσο πιο έγκαιρα αρχίσουν οι συνεδρίες, τόσο το καλύτερο ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Καλό είναι λοιπόν να επικοινωνήσετε με ειδικό μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια για να σας συμβουλεύσει πόσο άμεσα πρέπει να δει το παιδί σας.