Τι είδος άσκησης να επιλέξεις ανάλογα τον τρόπο ζωής σου

Από τη Βασιλική Δημητροπούλου wellbeing specialist, yoga specialist

Παλαιότερα όταν φίλοι/γνωστοί/πελάτες μου με ρωτούσαν τι είδος άσκησης να επιλέξουν, απαντούσα πως οποιαδήποτε άσκηση κι αν ακολουθήσεις χρειάζεται minimum 3-4 ώρες την εβδομάδα για να δεις αποτέλεσμα. Παρατήρησα, όμως, πως αυτό για κάποιους ανθρώπους ήταν αποτρεπτικό, παρά κίνητρο και αντί να ξεκινήσουν άσκηση, τελικά, τα παρατούσαν λόγω έλλειψης χρόνου. Αποφάσισα, λοιπόν, να προτείνω στους ανθρώπους να διαθέσουν το ελάχιστο που μπορούν σε ένα είδος άσκησης που τους αρέσει πολύ. Αυτή η διέξοδος ενθάρρυνε περισσότερο τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και να μείνουν πιστοί σε ένα πρόγραμμα και τελικά άρχισαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από μια φορά την εβδομάδα, συνειδητοποιώντας τα οφέλη που έχουν για το σώμα, αλλά και το πνεύμα τους.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο είδος άσκησης σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου;

Αυτό που είναι απαραίτητο, αρχικά, για να προσανατολιστείς στο κατάλληλο για εσένα είδος άσκησης είναι να θέσεις έναν αντικειμενικό και εύκολα πραγματοποιήσιμο στόχο, ο οποίος θα μπορεί να ταιριάξει στον τρόπο που ζεις καθημερινά και στο χρόνο που διαθέτεις. Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψεις αντικειμενικά πόσο χρόνο διαθέτεις μέσα στην εβδομάδα για μια δραστηριότητα και πόσο πολύ επιθυμείς να ακολουθήσεις πιστά το πρόγραμμα, ώστε να βιώσεις αλλαγή τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να αρχίσεις τρέξιμο με στόχο να συμμετέχεις σε κάποιο αγώνα, ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσεις είναι 3-4 φορές ανά εβδομάδα, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μη πραγματοποιήσιμο αν, τελικά, δε διαθέτεις αυτό το χρόνο. Αν όμως το τρέξιμο γίνεται απλά για ευεξία, τότε και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Yoga

Η yoga ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος άσκησης ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και διαθέσιμου χρόνου. Παρέχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο νου, ακόμη και μια φορά την εβδομάδα. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έντονο στρες και καθιστική εργασία, καθώς ηρεμεί το μυαλό μέσω των αναπνοών και του διαλογισμού και ενδυναμώνει τις αδύναμες περιοχές που ταλαιπωρούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Λειτουργική προπόνηση

Η λειτουργική προπόνηση ή functional training ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με γρήγορο και έντονο τρόπο ζωής, καθώς είναι ένα είδος προπόνησης που συνδυάζει την αερόβια ικανότητα με την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Με δύο προπονήσεις την εβδομάδα μπορεί κανείς να δει άμεσα αποτελέσματα, αφού σε μια προπόνηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα.

Τρέξιμο ή περπάτημα

Το τρέξιμο ή το περπάτημα αποτελούν την πιο απλή μορφή άσκησης. Μπορούν να γίνουν οπουδήποτε: στο διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο (ιδανικό τώρα που έρχεται η άνοιξη), χωρίς εξοπλισμό παρά μόνο με κατάλληλα παπούτσια. Αφορά όλους τους ανθρώπους, καθώς μπορούν και προσαρμόζονται στη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου. Τα οφέλη τους είναι άμεσα ακόμη και με 20 λεπτά την ημέρα. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έντονη καθημερινότητα, αλλά και σε ανθρώπους που νιώθουν άτονοι και κουρασμένοι.

Pilates

Η μέθοδος του Pilates είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενδυνάμωσης του κορμού και ενίσχυσης της σωστής στάσης του σώματος. Συνδυάζει τόσο την ευκινησία του σώματος, όσο και την ενδυνάμωση του πυρήνα (κορμού). Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που κάνουν παρατεταμένη καθιστική εργασία, αλλά και σε όσους καταπονούνται σωματικά λόγω της καθημερινότητας ή από κάποιο τραυματισμό. 

Πηγή: www.shape.gr